BIST 9.788
DOLAR 32,51
EURO 34,95
ALTIN 2.435,71
HABER /  DÜNYA

Yunan basını Erzurum zirvesini yazdı

Yunan basını Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun Erzurum ziyaretine geniş yer verdi.

Abone ol

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun Erzurum ziyaretine geniş yer veren Yunan basını, "Erzurum'da bir araya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Papandreu'nun, engellere rağmen, iki ülke arasındaki yakınlaşmayı canlı tutmaya çalıştıklarını" yazdı.

Gazeteler birinci sayfadan verdikleri haberlerinde, "Türk-Yunan ilişkilerinin tüm boyutlarıyla ele alındığı görüşmelerde, Papandreu"nun, Türkiye'nin Ege'deki tavırlarıyla ilgili açık şikayette bulunduğunu" belirttiler.

Ethnos gazetesi, "Yorgo ile Erdoğan her şeyi konuştu" başlıklı haberinde, Türk ve Yunan başbakanlarının üç saat süren görüşmelerinde iki ülke ilişkilerinin, yasal göçmen konusu dahil olmak üzere, tüm boyutlarıyla ele alındığını" ifade etti.

Ethnos, "Türk ve Yunan başbakanlarının uzun süreli görüşmelerinde, bilinen 'engellere' takılan yeniden yaklaşım sürecini canlı tutmaya çalıştıklarını" kaydetti.

Başbakan Erdoğan'ın, "Ege Denizi'nin bir dostluk ve barış denizi olması için yoğun çabalar sarf ediliyor" şeklindeki sözlerinin öne çıkarıldığı haberde, Papandreu'nun, görüşmelerde Türkiye'nin AB perspektifi ile Türk uçaklarının adaların üzerinden uçuşları ve yasa dışı göçmen konusunu gündeme getirdiği" ifade edildi.

Kathimerini gazetesi, "Adaların üzerinden uçuşlar için açık şikayet" başlığını kullandığı haber-yorumda, "Papandreu'nun, Ankara'nın son zamanda Ege'de sürdürdüğü uygulamaya karşı olan Yunan itirazının seviyesini yükselttiğini" yazdı.

Kathimerini, "Başbakan Erdoğan'ın, Yunan başbakanın adaların üzerinden uçuşlarla ilgili sözlerine somut cevap vermekten kaçınarak, genel olarak her iki taraftan karşılıklı iyi niyet gösterilmesi ihtiyacından söz ettiğini, kıta sahanlığı konusunun uluslararası mahkemeye götürülmesiyle ilgili öneriye de yanıt vermediğini" savundu.

Ta Nea gazetesi, "İşbirliği çağrısı, ama aynı zamanda kesin mesajlar" başlıklı haberinde, "Papandreu'nun, Erzurum'dan Ankara'nın ihlalleri durdurup, casus belli'yi kaldırmasını ve Kıbrıs sorununun çözümüne katkıda bulunmasını isteyerek, işbirliği mesajları gönderdiğini" belirtti

Papandreu'nun, Türk diplomatlara yaptığı konuşmasında, iki ülkenin barış içinde birlikte var olmaları konusunda mesajlar verirken, aynı zamanda da "Yunanistan'a karşı casus belli tehdidi var oldukça ve Ankara'nın Ege'deki tavırları sürdükçe bunun gerçekleşmesinin mümkün olmadığını vurguladığı" kaydedilen haberde, iki liderin, yaklaşık üç saat süren görüşmelerinde Yunanistan ile Türkiye arasında oluşturulan Yüksek Düzeyde İşbirliği Konseyi konusunun önemli yer tuttuğu ifade edildi.

Haberde ayrıca, başbaşa olan görüşmelerde, Papandreu ile Erdoğan'ın, yasadışı göçmen konusunun ortak bir sorun olduğu konusunda mutabakata vardıkları belirtildi.

Elefterotipia gazetesi de "İçeride üç saat konuştular, dışarıda ise az şey söylediler" başlığını kullandığı haberinde, "Türk ve Yunan başbakanlarının, iki ülke ilişkilerindeki tüm konuların ele alındığını görüşmelerinden, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun mart ayında Atina'yı yapacağı ziyaretin dışında açıklanacak fazla bir şey çıkmadığını" yazdı.

Gazete, diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, "iki ülke dışişleri bakanlarının da katılımlarıyla gerçekleştirilen Erdoğan-Papandreu görüşmesinde, Yunan tarafı yasadışı göçmen konusu ile Türk uçaklarının adaların üzerinden uçuşlarını gündeme getirirken, hem Papandreu'nun hem de (Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris) Druças'ın, Meriç'te inşa edileceği açıklanan 'duvar'ın Türkiye'ye yönelik olmadığını izah ettiklerini" yazdı.

Muhalefet yanlısı Elefteros Tipos gazetesi ise, haberinde, "iki ülke başbakanlarının uzun süren görüşmelerinin ardından sadece gündem konularını açıkladıklarını ancak, ne konusunda anlaştıklarını açıklamadıklarını" yazdı.

Gazete haberinde, "Komşularımızın kusursuz konukseverliklerini göstermek için, tüm Erzurum'un her yerine astıkları ve görüşmeleriyle ilgili hiçbir şey açıklamayan Papandreu ile Erdoğan'ın fotoğraflarının yer aldığı 'olimpiyat kentine hoşgeldiniz' yazılı pankartlar daha çok şey söyledi" ifadelerine yer verildi.