BIST 10.046
DOLAR 32,31
EURO 34,67
ALTIN 2.407,97
HABER /  GÜNCEL

Sudan cumhurbaşkanından Güney'e uyarı

Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el Beşir, bağımsızlık konulu referandum yapılacak olan Güney Sudan'ın istikrarsızlığa sürüklenebileceğini söyledi.

Abone ol

Güney Sudanlıların referandumda bağımsızlıktan yana oy kullanması bekleniyor

Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir, Pazar günü bağımsızlık konulu bir referandum yapılacak olan Güney Sudan'ın merkezi yönetimden ayrılması halinde istikrarsızlığa sürüklenebileceğini ileri sürdü.

El Cezire televizyonuna açıklama yapan Beşir, Güney'in istikrarlı bir devlet kuracak ve vatandaşlarının ihtiyaçlarını giderebilecek kapasiteye sahip olmadığını söyledi.

Kuzey ve Güney arasında 30 yıl kadar süren savaşın ardından varılan 2005'teki anlaşmaya dayanan referandum, bir hafta sürecek.

Referandum'da büyük çoğunluğun bağımsızlıktan yana kullanması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Beşir onlarca yıl savaş görmüş olan Güney'in bir çok sorununun olduğunu kaydetti.

BBC Hartum muhabiri James Copnall bu açıklamaların, 2005 yılındaki anlaşmadan bu yana özerk olan bölgeyi yöneten, eski gerilla grubunun tepkisini çekeceğini belirtiyor.

Diğer taraftan Beşir, referandumun güneyin bağımsızlığıyla sonuçlanması halinde, ileride Kuzey ve Güney Sudan'ın Avrupa Birliği'ne benzer bir birlik oluşturabileceğini bildirdi.

Beşir, El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, bölünmeden sonra güneylilere serbest ikametgah, serbest dolaşım, çalışma ve mülkiyet gibi hakların verilebileceğini ancak çifte vatandaşlığın sözkonusu olamayacağını söyledi.

Şu anda ortak savunmadan söz etmediklerini belirten Beşir, bununla birlikte Avrupa Birliği gibi, güvenlik, ekonomi ve kalkınmada ortak çıkarları hayata geçirmek için iki ortak arasında birlik oluşturma konusunda tartışmaların olduğunu ifade etti.

Beşir, ancak bu tartışmaların kimler arasında yapıldığı konusunda bilgi vermedi.

Referandumun bağımsızlık yönünde sonuçlanması halinde, Afrika'daki yeni ülke 9 Temmuz 2011'de kurulmuş olacak.