BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Şii lider Sadr taraftarlarına seslendi

Irak dönmesinden üç gün sonra taraftarlarına seslenen Sadr işgale karşı direniş çağrısı yaptı ve yeni Irak hükümetine şans verilmesini istedi.

Abone ol

Mukteda el Sadr dört yıldır İran'da yaşıyordu

Irak'ın önde gelen Şii liderlerinden Mukteda el Sadr taraftarlarından ülkenin yeni hükümetine bir şans vermelerini istedi.

Sadr haketinin parlamentoda 39 sandalyesi, yeni hükümette de 7 bakanlığı var.

Şii din adamı Sadr, 4 yıl önce kendi isteğiyle, Irak'tan ayrılarak İran'a gitmişti.

ABD karşıtı tutumuyla bilinen Sadr, üç gün önce İran'dan dönmesinden sonra, bugün yandaşlarına yönelik kısa bir konuşma yaptı.

Bu Sadr'ın dört kadar bir süredir takipçilerine yaptığı ilk yüzyüze konuşma oldu.

Yandaşlarına "Biz hala savaşçıyız" diyen Sadr, "Irak'ı işgal edenlere" karşı direniş çağrısı yaptı.

Sadr, "askeri, kültürel ve diğer her türlü direnişi sürdürdüklerini" kaydetti.

ABD karşıtı sloganlara liderlik eden Sadr, tüm işgalcilere karşı olduklarını belirtti ve İsrail'i kınayan sözler söyledi.

Irak'ta Şiiler için kutsal olan Necef kentinde binlerce yandaşına hitap eden Sadr, yeni Irak hükümetine bir şans verilmesini de istedi.

"Eğer Irak hükümeti halka, güvenliğine, emniyetine hizmet ederse onun yanındayız" diyen Sadr, hükümetin halka hizmet etmemesi durumunda da bunu sağlamanın yolları olduğunu ancak bunun sadece siyasi bir yol olması gerektiğini ifade etti.

Irak'ta işgalden sonra, Mukteda el Sadr'a bağlı Mehdi Ordusu, yabancı askerlere karşı yoğun silahlı mücadele vermiş, zaman zaman yeni Irak yönetiminin silahlı güçleriyle de çatışmıştı.