BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,72
ALTIN 2.400,50
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Kurtulmuş çözüm süreci için konuştu

Kurtulmuş, çözüm sürecinde gelinen aşamayla ilgili, ''Ümit ediyorum en kısa zamanda olumlu bir sonuca ulaşacağız'' dedi.

Abone ol

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, parti genel merkezinde, Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Türkiye'nin son on yılda ekonomik ve siyasi bakımdan önemli bir reform sürecinden geçtiğini anlatan Kurtulmuş, bu sürecin siyaset ve ekonomi alanında da değişim süreci olduğunu bildirdi. Kurtulmuş, ''Şimdi önümüzdeki on yıllık süre ise hem politik hem ekonomik anlamda bir dönüşüm sürecidir'' dedi.

Makro ekonomik dengelerin tek başına varlığının güçlü kalıcı bir ekonomik istikrar için yeterli olmayacağını kaydeden Kurtulmuş, yeni dönemin makro istikrardan mikro düzeydeki başarıya geçme dönemi olduğunu belirterek, ''Ümit ediyorum ki Türkiye önümüzdeki on yıl içerisinde nasıl geçmişte makro ekonomik dengelerinin sağlamayı başardıysa, önümüzdeki on yıl içerisinde de Türkiye mikro düzeyde çok üstün başarılar sağlayan bir ekonomik modeli dünyaya sunacaktır'' ifadelerini kullandı.

GELDİĞİMİZ NOKTADA ÜMİTVARIM

Demokratikleşme olmadan ekonomik başarının olamayacağını kaydeden Kurtulmuş, Türkiye'nin terör sorununu çözmesinin en önemli süreç olduğunu bildirdi.

Terör sorunun çözümünün Kürtlerin yaşadığı Irak, Suriye ve İran gibi bölgelerin de genel anlamda istikrarını sağlayacağına vurgu yapan Kurtulmuş, Türkiye'nin de bu istikrarın merkezi ve medeniyet havzası olarak bütün bu bölge ülkelerinin ekonomik gelişmesine katkı sunacağını söyledi.

SORULARI YANITLADI

Görüşme sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, çözüm sürecinde gelinen aşamayla ilgili soru üzerine, konuyla ilgili artık siyasetçilerin çok fazla konuşmasına gerek kalmadığını ifade etti.

Süreçte esas motivasyon sağlayan temel unsurun milletin kendisi olduğunu söyleyen Kurtulmuş, milletin çok büyük bir kısmının etnik köken ve siyasi tercihi farklı olsa da sürecin bir an önce bitirilmesini istediğini belirtti.

''Milletin bu iradesi çok açıkken, bu iradenin zıddına bir şey yapılamaz'' ifadelerini kullanan Kurtulmuş, siyasetçilerin barış ve kardeşlik dilini kullanarak, sürece katkıda bulunacak sözler söylemesi gerektiğini vurguladı. Kurtulmuş, şöyle devam etti:

''Geldiğimiz noktada ümitvarım. Bu sürecin bitirilmemesini isteyen güçler yok mudur? Olabilir, içeride ve dışarıda Türkiye'nin bu terör belasıyla, bundan sonra da yaşamasını isteyen güçler olabilir. Provokasyonlar yapabilirler, bunlara karşı herkesin uyanık olması lazım. Herkesin eylemlerine, işlerine, fiillerine, sözlerine dikkat ederek, bu zemini birlikte barış içerisinde yaşama zeminini ne kadar kuvvetli tutarsak, provokasyonların da önü o kadar çok kesilmiş olacaktır. Ümit ediyorum, en kısa zamanda olumlu bir sonuca ulaşacağız.''

NEVRUZ KUTLAMALARI

Nevruz kutlamalarındaki ufak çaplı olayların sürece etkisiyle ilgili soru üzerine Kurtulmuş, terör örgütünün Nevruz Bayramı dolayısıyla bir propaganda yapmama tavrının da ortada olduğunun açık olduğunu söyledi.

Nevruz Bayramı'nın sadece Kürt halkıyla ilgili olmadığını ve Orta Asya geleneği olduğunu dile getiren Kurtulmuş, bu kutlamanın bütün bölge halklarını ilgilendiren bölgesel bir gelenek olduğunu bildirdi.

Kurtulmuş, Nevruz Bayramı'nın yıllardır politik gösterilere dönüştürüldüğünü belirterek, kutlamalarda büyük oranda olayların olmamasının sevindirici olduğunu kaydetti.

Sürece ilişkin gerginlikler olabileceğini dile getiren Kurtulmuş, şunları söyledi:

''Benim bütün yurttaşlarımıza tavsiyem, bu memlekette hiç kimsenin, varsa bu anlamda birtakım şüphesi olan marjinal grupları kenara bırakarak söylüyorum, Türkiye halkının geniş çoğunluğunun, büyük çoğunluğunun Türk bayrağıyla Türk vatanıyla en ufak bir problemi yoktur. Dolayısıyla bayrak ve vatan hepimizin ortak değeridir, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak hepimizin ortak değeridir. Tabii ki bazı hassasiyetleri anlıyorum bu sürecin içerisinde ama olaylardan da görünüyor ki geniş kitlelerin katıldığı birtakım gösteriler değil bazı grupların katıldığı gösterilerdir.''

Kurtulmuş, adımlar atılırken çok düşünülmesini gerektiğini, bunun Türkiye'nin selameti ve geleceği bakımından önemli olduğunu kaydederek, ''Çok açık söylüyorum Türkiye'de bu sorunun çözülmesinden Türkiye Cumhuriyeti'nin 75 milyon yurttaşının her biri yararlanacaktır. Bakın Türkiye'nin teröre vermiş olduğu para en minimum hesaplamayla 400 küsur milyar dolardır. Eğer Türkiye otuz yıl içerisinde 400 küsur milyar dolarını bu işe harcamış olmasaydı bugün Türkiye'nin kişi başına düşen milli geliri 20 bin dolar seviyesinde olurdu'' diye konuştu.

Terörün bitmesinin tüm Türkiye'ye büyük bir hareket kazandıracağını belirten Kurtulmuş, ''Ben bu anlamda 75 milyonun tamamının 'bir an evvel terör bitsin' dediğini duyar gibiyim. Bunu yaparken de tabii ki hiçbir şekilde şundan da herkes emin olsun ki Türkiye'nin temel çizgilerinden, temel renklerinden asla taviz verilmeden bu iş bitirilecektir'' dedi.

Türklerin ve Kürtlerin bin küsur senedir kardeşçe yaşadığını bildiren Kurtulmuş, ''Aramıza 30 küsur senedir bir fitne tohumları ekilmiş. Şimdi bu fitne tohumlarını söküp çıkartacağız. İlanihaye söküp çıkartacağız'' ifadelerini kullandı.