BIST 10.056
DOLAR 32,24
EURO 34,82
ALTIN 2.424,55
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Ankaralı 5 mucitten müthiş buluş

Ankara'da küçük bir atölyede bir araya gelen 5 mucit, yılladır üzerinde çalıştıkları devrim niteliğindeki önemli bir projeyi hayata geçirdi.

Abone ol

Ankara'da Başkent Oto Sanayi Sitesi'nde kiraladıkları küçük bir atölyede bir araya gelen 5 mucit, bir aracı anahtar kullanmadan ses komutuyla çalıştırıp, stop ettirebilen sistem geliştirdiler.

ZAMANDAN TASARRUF

Araç sahipleri, bu sestem sayesinde soğuk kış gününde algılayabilme mesafedeki aracını evinden çalıştırıp, motoru ısıtıp, direksiyon başına geçtiğinde beklemeden zamandan tasarruf kazanmış olacak.

2001 yılında ilk olarak bilgisayara ses komutuyla işlemler yaptıran bir cihaz üreten ODTÜ Elektrik- Elektronik Bölümü mezunu Anıl Aktaş, daha sonra arkadaşlarıyla bir araya gelip, buluşlarının çekirdeğini oluşturan sistemi geliştirmek için çalışma başlattılar.

SES KOMUTUYLA ÇALIŞIYOR

Mucitler Anıl Aktaş, Murat Aygöz, Murat Tezcan, Ahmet Abay ve Ömer Yavuz, yaklaşık 6 ay sistem üzerinde çalışıp, ilk olarak kendi araçlarında uyguladılar. 5 arkadaşın bu icadı ses frekansıyla araca hükmetme imkanı veriyor. Anıl Aktaş, arkadaşları ile birlikte hayata geçirdikleri ve 'Güvenlikli Sesli Komut Sistemi' adını verdikleri sistem sayesinde bir aracı anahtara gerek kalmadan ses komutlarıyla çalıştırabildiklerini belirtirken, bunu ise araca yerleştirilen sistem sayesinde bir çok dilde de gerçekleştirebildiklerini söyledi.

TELEFONLA ARAMA YÖNTEMİYLE ÇALIŞTIRMA İMKANI

Proje ortaklarından Murat Aygöz ise ürettikleri bu cihaz sayesinde elektronik ortamda bütün cihazlara hükmetme imkanı sağladığını belirtirken, "Yazılımı ve argoritması bize ait olan bu cihaz, daha üst konseptlerini geliştirmeye müsait. Cihaz, aracın elektrik aksamına monte edilerek çalışıyor. İlk aşamada aracı çalıştırıp kapatmaya yarayan sistem, 1 ay içerisinde kapıların otomatik açılıp kapatılması, ses komutuyla uzaktan çalıştırılma imkanı da sağlayacak. Özellikle kış mevsimlerinde uzaktan ses komutuyla aracı çalıştırma imkanı veren sisteme ayrıca telefonla arama yöntemiyle de çalıştırma imkanı veriyor" dedi.

Aygöz, destek verildiği takdirde vites değiştirmelerine kadar bir çok yeniliği buluşlarına katmak istediklerini, ancak en büyük sıkıntılarının ise ekonomik yetersizlik olduğunu belirtti. Bu konuda yatırımcılardan destek bekleyen 5 mucit, projenin tutacağından umutlu olduklarını iddia ettiler. 5 mucidin geliştirdiği modül, aynı zamanda duygusal devimlere de duyarlı hareket ediyor. Aşırı heyecan ve sinirlilik hallerinin yanında alköllü durumlarda da çalışmayan cihaz, aynı zamanda şoförünü de uyararak normal ruh haline dönmesi için uyarı veriyor.

SİZİN SESİNİZLE ÇALIŞIYOR

'Güvenlikli Sesli Komut Sistemi' adını verdikleri sistem sayesinde bir aracı anahtara gerek kalmadan ses komutlarıyla çalıştırabildiklerini anlatan Zonguldak doğumlu Anıl Aktaş ise, bunu ise araca yerleştirilen sistem sayesinde bir çok dilde de gerçekleştirebildiklerini söyledi. Aktaş, "Önemli olan unsurumuz, ‘kişi tanımlayabilme ve tanıyabilme' özelliği olması. Aracı ben istediğim zaman çalıştırabilirim, istemediğim sürece benden başkası çalıştıramaz. Çünkü sizin sesinizle çalışıyor" dedi.

Mucitlerden Murat Tezcan ise aracın ‘Motor', ‘Motoru çalıştır', ‘Motoru kapat' komutlarıyla harekete geçtiğini belirterek, deşifre sistemiyle de aracı çalıştırabildiklerini söyledi.

“Bu deşifre sistemini sesimizle girmediğimiz sürece motora hiçbir işlem yaptıramayız. Bu işin algoritmasını çözdüm. Bu algoritmanın çeşitli konseptlere, sistemlere uygulanabilir halini göstermek istedim. Bunun daha üst versiyonları var, onlar da test çalışması üzerinde. Şuanda göstereceğimiz sistem en basitinden ama en anlaşılabilir düzeyde olanı" dedi. Tezcan, istendiğinde İngilizce, Türkçe, Fransızca, İtalyanca, Almanca olmak üzere diğer dillerde de cihazların kontorl edilebileceğini belirtti.

Aynı ekipte yer alan Ahmet Abay, hayata geçirdikleri ve üzerinde çalıştıkları diğer projeler için özelikle Başbakan Erdoğan'dan destek beklediklerini ifade etti.