BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,74
ALTIN 2.437,11

Kürtler kimi tercih edecek?

Seçimlerinden sonra yapılan ilk anketin sonuçlarına göre halkın yüzde 53'ü bir dahaki seçimlerde AK Parti'ye oy vereceğini söylüyor.

Seçimlerinden sonra yapılan ilk anketin sonuçlarına göre halkın yüzde 53'ü bir dahaki seçimlerde AK Parti'ye oy vereceğini söylüyor.

Aynı anket sonucuna göre 1 Kasım seçimlerinde barajı kıl payı geçen HDP barajın altında...

Siyaset dediğin tam da böyle bir şey...

Sırtını halka, yönünü hakka çevirmedin mi koca barajı aşsan da hendekte boğulursun.

Artık hepimiz şundan eminiz ki HDP dediğimiz parti barışı kan, siyaseti can üzerinden yürütüyor.

AK Parti eğer seçimlerden önce Milli Güvenlik Yasası'nı Meclis'ten geçirmeseydi, şu an Suriye'deki korkunç kaosun aynısını Türkiye'de yaşayacaktık.

Çıkarılan bu yasa sayesinde Türkiye hem sınır içinde, hem de sınır dışında teröre karşı tarihindeki en etkin mücadeleyi veriyor.

Bu yasa sayesinde teröristlerin eylem yapmaya çalıştığı alanlarda sokağga çıkma yasağı ilan ediliyor.

Bu yasa sayesinde artık kimse elinde molotofla dolaşamıyor. Bu yasa sayesinde yüzünü kapatarak polisle çatışanlar terörist muamelesi görüyor.

Peki bundan sonra ne olacak?

Çatışmalar nereye kadar devam edecek ve çözüm süreci yeniden başlayacak mı?

Bu sorunun cevabını vermeden önce bir şeye dikkatinizi çekmek istiyorum.

Karakışın en yoğun yaşandığı aylara girdik. Doğu ve Güneydoğu bölgesi dondurucu soğukların etkisi altına girdi. Gerek Türkiye, gerekse terör örgütü geçmiş dönemlerde karakış kapıya dayandı mı kabuğuna çekilir ve bu dönemi çatışmasızlık ortamında geçirirdi. 

Ancak şimdi durum böyle değil...

Farkındaysanız TSK günlerdir sınır ötesinde PKK'nın sığınıklarını vuruyor, terör örgütüne ait mağaralara baskın üstüne baskın yapıyor. Örgütün üst düzey kadrosu dışında kalan teröristler nefes dahi alamıyor.

Böyle bir ortamda PKK'nın varlığını idame ettirmesi de çzüm sürecine geri dönülmesi de pek mümkün görünmüyor. Böyle bir dönemde müzakere masasına yeniden oturmak, devletin intiharı anlamına gelir.

PKK'lıların bölgede tarihi camilere saldırmasına da Kur-an'ı Kerim yakmasına da bu pencereden bakmak gerekiyor.

Artık yok olmaktan başka seçenekleri kalmadı. Ya silah bırakacaklar, ya da kazdıkları hendekler mezarları olacak.

HDP'ye gelince...

Yukarıda da söylediğim gibi; oy oranları artık baraj sınırının altında. Bu gidişle yakında onlar da yok olup gidecekler. Onlar da bu gerçeği gördükleri için yavaş yavaş hendek siyasetini eleştirmeye ve AK Parti ile yeniden masaya oturma çağrıları yapmaya başladılar.

AK Parti'nin burada yapması gereken tek şey var.

Bu işin sadece silahlı mücadele için çözülmediğini geçtiğimiz yıllarda acıyla tecrübe ettik. Bölge halkı HDP ve PKK'ya sırtını dönmüşken bölgede bundan sonra iki çalışmanın aynı anda yapılması gerekiyor.

Bir yandan terörle mücadele, diğer yandan halkın huzurunu ve refahını yükseltecek ekonomik hamleler...

Tıpkı asgari ücretliye, memura, emekliye yönelik açıklanan paketler gibi bölge halkını yakından ilgilendiren ekonomik paketlerin ardı ardına açıklanması için bundan iyi zamanlama olamaz.

Bölge halkı yıllar sonra yeniden bir tercih yapmak üzere. Ya kıskacından bir türlü kurtulamadığı terör örgütünden, ya da her ama her anlamda kendisine sahip çıkan ülkesinden yana tercih yapacak.

Bu şansı kaçırmamak gerek...