BIST 9.872
DOLAR 32,54
EURO 34,95
ALTIN 2.458,21
HABER /  GÜNCEL

Kürtçe afişe hapis cezası

Kapatılan DEP'in eski milletvekili Mahmut Alınak, kürtçe afiş astığı gerekçesiyle hapis cezasına çarptırıldı.

Abone ol

Kapatılan DEP'in eski milletvekili Mahmut Alınak, DTP Kars İl Başkanı iken parti binasına `8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kutlu Olsun' yazılı kürtçe afiş astığı gerekçesiyle 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Alınak'a, geçen hafta da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Kürtçe dilekçe yazdığı gerekçesiyle 6 ay hapis cezası verilmişti.

DTP Kars İl Başkanlığı görevinde iken geçen yıl 8 Mart günü parti binasına astırdığı Kürtçe, `8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kutlu Olsun' afişi nedeniyle Alınak hakkında Kars 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Yargılama sonunda Alınak, 2820 sayılı yasanın 81 ve 119'inci maddelerine aykırı davnammaktan 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Aynı mahkeme, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Kars'ın sorunları hakkında Kürtçe dilekçe gönderdiği gerekçesiyle Alınak'a geçen hafta da 6 ay hapis cezası vermişti. Kontrgerilla hakkında yaptığı açıklamalar nedeniyle daha önce Beyoğlu Sulh Ceza Mahkemesi'nce 5 ay, Ardahan Asliye Ceza Mahkemesi'nce de 10 ay hapis cezasına çarptırılan Alınak'ın, bu ceza dosyalarının halen Yargıtay'ta olduğu belirtildi.

ONLARCA DAVASI SÜRÜYOR

Daha onlarcası sırada bekleyen davalarından sadece dördünün sonuçlandığını söyleyen Alınak, düşünce açıklamalarından şimdiye kadar 2 yıl 3 ay hapis cezası aldığını belirtti. Alınak şunları söyledi:

"Türkiye'de devlet siyasetine karşı, cezaevine girmeyi göze almadan tek laf edilemez. Devlet kör ve sağır bir toplum yaratmaya çalışmaktadır. Ruhumuz köleleştirilmek istenmektedir. Ama böyle bir şeyi ne Türk, ne de Kürt hiçbir namuslu aydın kabul etmeyecektir. Cesaret tek silahımızdır. Demokrasi ve özgürlükler bedel ödenerek elde edilir. Bizler bu bedeli şerefle ödeyeceğiz. İstesem yeşil pasaportumla yurt dışına çıkıp cezaevine girmekten kurtulabilirim. Ama bunu yapmayacağım. Tüm yaşam boyu bile olsa cezaevinde yatarak demokrasi ve özgürlük mücadelesine omuz vermeye çalışacağım. Çetele tumadım ama bugüne kadar hakkımda 30'un üzerinde dava var. Böyle giderse alacağım cezalar 20 yılı bulacak."