BIST 9.926
DOLAR 32,44
EURO 34,73
ALTIN 2.444,41
HABER /  GÜNCEL

Krizin etkileri silinmeye başladı

İhracat yeniden canlanıyor. Krizin olumsuz etkilerinden kurtulmaya başlayan ekonomide ihracat hedefimiz büyük

Abone ol

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ihracatın Eylül ayında, Ağustos ayına göre yüzde 10 artarak 8 milyar 388 milyon dolar düzeyinde gerçekleştiğine işaret ederek, Orta Vadeli Program'daki (OVP) 98,5 milyar dolarlık hedefin aşılarak, 100 milyar dolar yıllık ihracatın yakalanabileceğine inandığını belirtti.

Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, Ağustos'ta düşüş gösteren ihracatın, yeniden 8 milyar doların üzerine çıktığına, dünya krizinin en derin etkilerinin yaşandığı günlerden geri dönüşün başladığına dikkati çekti.

Eylül'deki ihracatın bayram tatiline rağmen 8,3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini hatırlatan Çağlayan, açıklamasında şöyle devam etti:

''Eylül ayı ihracatımız; geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30,53 gerilemiştir. Ancak, Ağustos ayına göre ihracatımızda 700 milyon doları aşan bir artış gerçekleşmiştir. Bu, geçen aya göre ihracatımızın yüzde 10 arttığını göstermektedir. Eylül ayında tarım ürünleri ihracatı Ağustos;a göre yüzde 19,4, sanayi ürünleri ihracatı yüzde 13,2 ve madencilik ürünleri ihracatı yüzde 15,2 artış göstermiştir.

Öncelik verdiğimiz konu, küresel kriz nedeniyle yaşanan daralmanın etkilerini en aza indirmek, küresel krizin olumsuz etkilerine rağmen yakaladığımız bu artış trendini devam ettirmektir. Eylül ayında açıklanan ihracatçı birlikleri kayıt rakamları da bu kapsamda 2009 yılı için öngördüğümüz 98,5 milyar dolar düzeyindeki ihracat hedefinin ulaşılabilir olduğunu göstermektedir. Ancak bizim ana hedefimiz, 100 milyar doları yakalamaktır.''

Ağustos ayına göre Eylül'de, taşıt araçları ve yan sanayi ihracatında yüzde 51,7, elektrikli ve elektronik ürünleri ihracatında yüzde 11,2 artış kaydedildiğini belirten Çağlayan, değerlendirmesinde şu bilgilere yer verdi:

''Sanayi sektörü altında yer alan ve Eylül ayında yüzde 23, Ocak-Eylül döneminde ise yüzde 25,5 oranında düşen ve ihracatımızın yüzde 7,8;ini oluşturan tarıma dayalı işlenmiş ürünler ihracatı, Ağustos ayına göre yüzde 7,6 artış göstermiştir. Bu grupta yer alan tekstil ve hammaddeleri ihracatımız geçen aya göre yüzde 10,1 artarak 481,2 milyon dolar olmuştur.

İhracat, ocak ayından itibaren artış eğiliminde. Ocak'da 7 milyar dolar düzeyinde gerçekleşen ihracat, Eylül itibarıyla 8,4 milyar dolara yaklaştı. Bu rakam, 2009 yılı Ocak ayı ihracatına göre ihracatımızın yüzde 19 arttığını ortaya koymaktadır. Tahminlerimize göre, yıl sonuna dek aylık bazda 9 milyar dolar seviyesinin üzerine çıkacağız. Özellikle gelecek yılın ikinci yarısından itibaren dış pazarlardaki toparlanmanın da etkisiyle, ihracatta hızlı bir ivme yakalamayı bekliyoruz.''

Türkiye;nin ihracatındaki gerilemenin, iç dinamiklerden değil, dünya ekonomisindeki ve özellikle ihracatın yüzde 56;sının yapıldığı Avrupa ülkelerindeki daralmadan kaynaklandığına işaret eden Bakan Zafer Çağlayan, ihracatın miktar bazında çok az gerilemesinin bunun kanıtı olduğunu vurguladı.

TÜİK verilerine göre, Ocak-Temmuz döneminde ihracat değer bazında yüzde 30,2 gerilerken, miktar bazında gerilemenin yüzde 11,5 olduğuna dikkati çeken Çağlayan, şöyle devam etti:

''Yani reel anlamda ihracatımızdaki gerileme yüzde 11,5 düzeyindedir. Ancak, emtia fiyatlarındaki gerileme nedeniyle, sattığımız ürünlerin fiyatındaki büyük bir düşüş var. Bir de doların uluslararası piyasada değer kazanmasının, bizim verilerimiz üzerinde negatif etkisi söz konusudur. Çünkü, ihracatımızın yüzde 46;sını avro ile yapıyoruz ve bu dolar bazında daha düşük tutara neden oluyor.''

Küresel kriz nedeniyle dünya ticaretinin daraldığını, ancak ihracatçıların küçülen pastadan daha fazla pay alması için çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Bakan Çağlayan, Komşu-Çevre Ülkeler Stratejisi başta olmak üzere, pazar çeşitlendirmesini geliştirmek ve dışsal şoklara karşı ilave direnç kazanabilmek amacıyla bölge ve ülke bazında başarılı stratejik açılımlar yapıldığını kaydetti.

Yapılan açılımlar sonucunda, geçen yılın Eylül ayına göre, bu yıl Eylül'de Hongkong'a yüzde 171,8, Norveç'e yüzde 82, Filipinler'e yüzde 62, Afganistan'a yüzde 56, Türkmenistan'a yüzde 28, Çin'e yüzde 24 ihracat artışı sağlandığına işaret eden Bakan Çağlayan, açıklamasında şu değerlendirmede bulundu:

''Trend böyle devam ederse, son 3 ayda, ortalama 9;ar milyar dolarlık ihracat rakamlarına ulaşabileceğimizi tahmin ediyoruz. Bu çerçevede orta vadeli programdaki 98,5 milyar dolarlık hedefimizin ötesinde, 100 milyar doları yakalayabileceğimize inanıyorum.''