BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,18
ALTIN 2.246,25
HABER /  EKONOMİ

Kredi kartı limitlerinde yeni dönem

Kredi kartında limit düzenlemesi bu hafta masada. Kredi kartlarında üst limitin aylık gelirin dört katıyla sınırlandırılması planlanıyor.

Abone ol

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), uzun süredir gündemde olan kredi kartlarına tek limit uygulamasında çalışmaları tamamladı. Konunun bu hafta gerçekleştirilecek kurul toplantısında gündeme alınması ve limitin aylık gelirin dört katıyla sınırlandırılması planlanıyor.

Reuters'a bilgi veren bir ekonomi yetkilisi, BDDK'nın, ekonomi yönetiminin hem iç tüketimde kontrolsüz varlık kullanımının önüne geçmek hem de hanehalkı borçluluk oranlarını aşağı çekmek amacıyla uzun süredir gerçekleştirmeye çalıştığı kredi kartlarına tek limit uygulamasıyla ilgili çalışmaları tamamladığını kaydetti.

Yetkili, "Üst limitin, kart sahibinin aylık gelirinin dört katıyla sınırlandırılması yönündeki çalışmanın bu haftaki kurul toplantısında görüşülmesi bekleniyor" dedi.

Tek limit uygulamasıyla, bir kredi kartı sahibinin, başka kişilere tahsis edilmiş ek kartları dahil bütün bankalarda oluşturulabilecek toplam kredi kartı limiti, belirlenecek üst limiti geçemeyecek. Aylık gelir hesaplaması ve beyanıyla ilgili çekinceleri olduğunu belirten üst düzey bir kamu bankası yetkilisi ise, "Şu anda kredi kartı sahibi olan öğrenciler, ev hanımları, serbest meslek sahipleri gibi genişçe bir kesimin aylık gelirini beyan etmekte zorlanacağını düşünüyorum" dedi ve şöyle devam etti:

"Eğer her kart sahibinden ilk limiti belirlemek için bir gelir belgesi istenecekse; bu, kredi kartını sorunsuz ödeyen müşterilerde de haklı bir memnuniyetsizlik yaratacaktır. Ancak, BDDK'nın bu yönde bir karar alması durumunda bankalar ister istemez uymak durumunda kalacaklar, zamanla alışılır."

Aynı yetkili, uygulamanın, açık durumda olan, ancak kullanılmayan kredi kartlarının bir miktarının da kapanmasına yol açmasını beklediğini belirtti.