BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Komşudaki deprem bize gelir mi?

Yunanistan dün büyük bir depremle sarsıldı. Komşunun depremi Türkiye'yi de etkiler mi? Uzman görüşleri...

Abone ol

Yunanistan’da deprem yaratan mekanizmanın aynısı Fethiye ve Antalya Körfezi’nde de var

Yunanistan’ın güneyindeki depremle ilgili sorularımızı cevaplayan Türkiye’deki deprem uzmanları, komşudaki depremin Türkiye’yi de etkilemesinden endişeli. Deprem uzmanların görüşleri şöyle...

Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi’nden Prof. Dr. Şükrü Ersoy:

Teyakkuzda olmakta fayda var

“Afrika kıtası, Ege levhasının altına yılda 4 santimetre kayıyor. Bu durumda sadece deprem değil Tsunami de oluşur. Bu depremin Türkiye için anlamı Fethiye ve Antalya Körfezi ile Bodrum arasında kalan kıyı şeridinde ve Muğla-Antalya arasındaki bölgede aynı mekanizma yaşandığı için aynı şeylerin olabileceğidir. Akdeniz Bölgemiz’de Fethiye’ye doğru uzanan 4 bin metrelik bir çukur var. Afrika kıtası sadece Yunanistan’ın değil, Akdeniz’in kuzeyinde kalan tüm kara parçalarının altına dalıyor. Buna Türkiye’nin Akdeniz kıyıları da dahildir. Bahsettiğim bölgelerimizde zaten depremler yaşanıyor. Bu olay fazladan bir risk faktörü. Teyakkuzda olmakta fayda var.”

İTÜ Jeofizik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan:

“Fiziksel bağlantı kurulamaz”

“Mora Yarımadası deprem kuşağı içinde. Bölgede meydana gelen deprem ’Sürpriz’olarak nitelendirilemez. Yunanistan’daki deprem, Kuzey güney yönünde hareket eden Afrika Levhası’nın Yunanistan’ı sıkıştırdığı yerde, Ege yakasının güneyinde oluşan dalma batma kabuğunun olduğu yerde. Afrika yer kabuğunun Ege’nin altına daldığı yerde yani onun batı ucunda oluşan bir deprem ve Yunanistan ile Türkiye de aynı deprem kuşağı üzerinde. Ancak son deprem ayrı bir tektonik hatta meydana geldiği için ülkemizle fiziksel bağlantı kurulamaz.”

9 Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atilla Uluğ:

“Kaş, Kalkan, Bodrum, Marmaris aynı yayda”

“Ege’nin altındaki dalma batma zonu dediğimiz yay, Kalkan Kaş tarafından Türkiye’ye temas ediyor. Afrika’nın hareketinden dolayı Anadolumuz ve Ege de güneybatıya doğru hareket eder. Yunan yayı boyunca hem Akdeniz’den hem de Ege Denizi’nden bir parça kaybolmakta. Deprem 600-700 kilometrelik Yunan yayının doğusunda gerçekleşti ve bu yayın batısında ise Kalkan, Kaş, Bodrum, Marmaris yer alıyor.”