BIST 9.943
DOLAR 32,45
EURO 34,79
ALTIN 2.438,27
HABER /  GÜNCEL

Kocasına 'Seni boynuzladım' dedi

Manisa'da "Seni boynuzladım" diyen karısını öldüren adama uygulanan haksız tahrik indirimi Yargıtay tarafından reddedildi

Abone ol

Ayrı yaşadığı karısının kendisine "Şerefsiz pe.... seni boynuzladım, ne işin var burada" diyen karısını öldüren adam, mahkemede haksız tahrik indirimi alarak 18 yıl 4 ay ceza aldı. Ancak Yargıtay mahkemenin bu kararını bozdu.

Olay Manisa'da meydana geldi. Teslim olan koca savunmasında, öldürdüğü eşinin sık sık evi terk edip gitmesi nedeniyle boşanma davası açtığını belirterek “Bana ve aileme hakaretler ediyordu. Olay günü de kendisiyle konuşmak için gittim. Bana ‘şerefsiz pe..., seni boynuzladım, ne işin var burada’ diye cevap vermesi çok ağrıma gitti, ateş ettim” dedi.

YEREL MAHKEME DİRENDİ

Manisa 2. Ağır Ceza Mahkemesi kadının sözlerini “haksız tahrik” sayarak sanığın cezasını ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasından 18 yıl 4 aya düşürdü. Kararın temyiz edilmesi üzerine Yargıtay 1. Ceza Dairesi haksız tahrik indirimi yapılmaması gerektiğini belirterek kararı bozdu. Kararda, sanık hakkında maktule karşı daha önce kasten yaralama, çocuğun kaçırılması, alıkonulması ve Ailenin Korunması Hakkındaki Kanuna aykırılık suçlarından dava açıldığına dikkat çekildi. Olay günü maktulün sanığa söylediği hakaret içeren sözlerle “haksız tahrikte dengenin sanık lehine bozulmadığı” kaydedildi.

Yargıtay’ın kararına uymayarak eski kararında direnen mahkeme ise sadece sanık hakkında değil maktul hakkında da kasten yaralama suçundan iki, hakaret suçundan da bir dava açıldığını ve maktulün, sanığa hakaret suçundan mahkum olduğunu belirtti. Direnme kararı üzerine dosyanın gönderildiği Yargıtay Ceza Genel Kurulu ise yerel mahkemenin kararını oyçokluğu ile bozdu. Kararda özetle şöyle denildi:

YARGITAY "HAKSIZ TAHRİKTE DENGE"

“Karşılıklı tahrik oluşturan eylemlerin varlığı halinde, fail ve mağdurun tahrik oluşturan davranışları birbirlerine oranla değerlendirilmeli, öncelik-sonralık durumları ile birbirlerine etki-tepki biçiminde gelişip gelişmediği göz önünde tutulmalıdır. Sanığın, son bir 1.5 yıl içerisinde 10 farklı tarihte maktuleye karşı, 6 kez yaralama, 5 kez Ailenin Korunması Hakkında Kanun’a muhalefet, 3 kez hakaret, birer defa da kötü muamele, çocuğun kaçırılıp alıkonulması ve tehdit suçlarını işlediği iddiası ile çeşitli mahkemelerde yargılanıp, 6’sında mahkûmiyetine, 4’ünde dördünde hükümlerin açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin sonradan kesinleşen kararlar verilmiştir. Haksız tahrikte dengenin, uzunca bir süredir maktuleye karşı haksız bir zeminde bulunan sanık lehine bozulmadığı kabul edilmelidir.”