BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,90
ALTIN 2.439,83
HABER /  GÜNCEL

Kobani'de son durum Barzani'nin kabus gecesi

Kobani'den gelen son dakika haberleri Peşmerge komutanı aktardı, Kobane'deki çatışmalar bugün 86. gününe girdi işte kentteki son durum.

Abone ol

Kobani'deki son durumu yansıtan bilgilere göre IŞİD son dönemdeki en ağır darbeyi dün aldı bir emiri ile 25 militanı öldürüldü işte Kobani'den son dakika haberler.

Mesud Barzani'nin kabus gecesinin hikayesi de ilk kez ortaya çıktı. Peşmerge komutanı 'o gece yetişmeseydik Kobani düşerdi' diyerek anlattı.

Kobani’yi doğu, batı ve güneyden kuşatan IŞİD militanları ile peşmerge ve ÖSO desteğini alan YPG güçleri arasındaki çatışmalar 86. günde de sürüyor.

Doğu bölgesinde aralıklarla süren çatışmaların, Kobani’nin batı ve güneyin de devam ettiği bildirildi. Gün boyu Kobani semalarında keşif uçuşu yapan ABD öncülüğündeki koalisyon ülkelere ait savaş uçakları, zaman zaman belirlenen IŞİD mevzilerini hedef alıyor.
kobani-çatişmalar.jpg
Hava saldırısının ardından IŞİD hedeflerinden yükselen yoğun duman Türkiye tarafından da görülüyor.

IŞİD EMİRİ ÖLDÜRÜLDÜ

Kobani'deki çatışmaların 86. gününde IŞİD en ağır darbeyi aldı. ABD öncülüğündeki savaş uçaklarının 4 kez düzenlediği saldırılarda tam isabet kaydedildi.

Bu hava bombardımanında 25 IŞİD militanı ile birlikte Kobani emiri öldürüldü.

IŞİD ÇEKİLMEYE BAŞLADI

Peşmerge Güçleri Komutanı Kaptan Şerwan Spindareyi, koalisyon güçlerinin IŞİD’in 4 mevzisine yoğun hava saldırısı düzenlediğini belirterek, “Saldırılarda örgütün emiri olan Cundullah Çiçani öldürüldü” dedi.

kobane-son-durum.20141209084004.jpg

Şerwan Spindareyi, koalisyon güçlerinin desteğiyle birkaç mahalleyi kurtararak, bölgede ilerleme sağladıklarını ve IŞİD’lilerin geri çekilmeye başladığını kaydetti.

O GECE KOBANİ DÜŞEBİLİRDİ!

Görevi 2 Aralık'ta yeni birliğe devrederek Erbil'e döndükten sonra Kobani'de yaşadıklarını aktaran Peşmerge Güçleri Kobani Destek Gücü Komutanı Tümgeneral Abdulkahar Mecid ise, "O gece yetişmeseydik Kobani Düşebilirdi" diyerek ilginç bilgiler aktardı.

BARZANİ SABAHA KADAR UYAMADI

Peşmergelerin Kobani'ye geçiş yaptığı gece Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin sabaha kadar uyumadığını ve gelişmeleri yakından takip ettiğini belirten Mecid, YPG'lilere gece görüş dürbünü ve keskin nişancı tüfekleri verdiklerini söyledi.
peşmerge-kobani.20141209084044.jpg
KAPALI YERDE TUTULDUK

Birinci peşmerge grubunun Kobani'ye geçişi ve sonasında yaşananları anlatan Peşmerge Güçleri Kobani Destek Gücü Komutanı Tümgeneral Abdulkahar Mecid, Urfa’nın Suruç ilçesinde güvenlik güçleri tarafından 24 saat kapalı bir binada tutulduklarını belirterek, "Türk yetkililer, Başkan Barzani ve Peşmerge Bakanı’yla irtibata geçerek durumun ciddiyeti hakkında bilgi verdi. Bizi ziyaret eden HDP milletvekilinin telefonuyla önce Başkan Barzani sonra Peşmerge Bakanı’yla irtibata geçtim. Başkan Barzani, ‘bir saat daha bekleyin’ dedi. Görüşmeden sonra Urfa Valisi ziyaretimize geldi” dedi.

MİT İLE SINIRA GİTTİK

Mecit, diplomatik sorunların giderilmesi sonrasında 29 Ekim’de Ankara’dan gelen üç MİT mensubu ve Urfa Jandarma Komutanı’yla beraber durum incelemesi yapmak üzere sınıra gittiklerini söyledi. IŞİD’in, Murşitpınar Sınır Kapısı’na 300 metre mesafedeki bir noktaya keskin nişancılar yerleştirdiğini ifade eden Mecit, “Sınır kapısını kullanmamız istendi. Urfa Valisi’yle yapılan görüşmeler ve incelemelerden sonra belirlediğimiz bir bölgeden girmek istedik” diye konuştu.

KURBAN KESEREK KUTLADIK
 
Açılan tel örgülü yoldan 31 Ekim’de Kobani’ye giriş yaptıklarında Barzani’nin kendisini aradığını ve o gece hiç  uyumadığını kaydeden Peşmerge Komutanı Mecid, “Kente girdiğimiz gece saat 00:00’den Sabah saat 10:00’a kadar, YPG savaşçılarla birlikte IŞİD’e karşı savaştık. O gece yetişmeseydik, Kobani düşebilirdi” diye konuştu.

KOBANİ'NİN YÜZDE 80'İ IŞİD'İN ELİNDEYDİ

IŞİD’in 10 gün boyunca Kürt güçlerinin kontrolündeki bölgeleri bombardımana tuttuğunu aktaran Mecid, şöyle devam etti:

“Kentin yüzde 80’i işgal altındaydı. IŞİD bölgeye iki kat fazla güç takviyesi yapmıştı. İlk başta sadece savunma pozisyonundaydık. Sonra güç dengesi Kürt güçlerinin lehine değişti ve saldırıya geçtik. Bir günde 4 anayolu kurtardık.”
 
Çatışmaların ardından YPG savaşçılarıyla, kurban keserek zaferi kutladıklarını aktaran Tümgeneral Mecid, YPG-YPJ savaşçılarına hafif silahların yanısıra gece dürbünleri ve keskin nişancı tüfekleri verdiklerini de aktardı.


IŞİD BİR AİLEYİ KESTİ

IŞİD'in Kobani'de yarattığı dehşetin bir örneği ortaya çıktı. Kobanili ailenin 2 çocuğu IŞİD tarafından boğazı kesilerek biri de kurşunlanarak öldürüldü, araçlarına da el konuldu.

Şeran köyünden bir aile IŞİD’in köylerine saldırması sonrasında yok oldu. Yaşadıklarını anlatan 9 çocuk annesi 48 yaşındaki Fatma Hemo, ailesiyle Urfa’nın Suruç ilçesinin Zehvan köyündeki okulda yaşıyor.

IŞİD’in köylere saldırması üzerine Eylül ayında ilk önce Kobani’ye kaçtıklarını belirten Hemo, şunları anlattı:

“IŞİD köye havan toplarıyla ve ağır silahlarla saldırdı. Ben, eşim ve 7 çocuğum köyden kaçtık. Bazılarımız çıplak ayakla kaçtık. Diğer 2 oğlum da kaçarken IŞİD tarafından yakalandı. Tam Kobani sınırından Türkiye tarafına geçmek için beklerken, oğullarımın boğazları kesilerek öldürüldüğü haberini aldık. O an eşim yanımda sinir krizi geçirdi.”

OĞLU VE KIZI DA GİTTİ

Suruç’a geldikten sonra bir oğlunun IŞİD’le savaşmak üzere Kobani’ye döndüğünü ve onun da IŞİD tarafından ele geçirildiğini dile getiren Hemo, “Ardından da kızım, kardeşlerinin intikamını almak için geri döndü ve bir ay önce şehit düştü” bilgisini verdi.

Annenin anlattığına göre kalan tek yetişkin çocukları da kanser hastası oldu.


IŞİD'İN KOBANİ BİLANÇOSU

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR),  geçen 3 aylık zaman diliminde IŞİD örgütünün bin 400 kayıp verdiğini açıkladı.

Raporda, IŞİD saldırılarında 471 YPG elemanı ile 17 Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) savaşçısının öldüğü bilgisi de verildi.

SAVAŞ 3 AYINI BİTİRMEK ÜZERE
 
suriye-kobani-son-harita-işid-ve-ypg-alanlari.jpg
IŞİD, 14 Eylül’de Rojava’nın Kobani kentine saldırılara başlamıştı. Binlerce Kobanili Kürt, saldırılardan kaçıp Urfa’nın Suruç ilçesine sığınmıştı.

Koalisyona ait savaş uçakları, 28 Eylül’den bu yana Kobani’deki IŞİD unsurlarını bombalıyor.

31 Ekim’de Kürdistan Peşmerge Güçleri’nden 150 kişilik birlik, ağır silahlarla Kobani’ye girmişti. 2 Aralık’ta görev değişimi yapan peşmerge, ikinci bir 150 kişilik birlikle Kobani’de savaşmaya başlamıştı.

Kobani’de IŞİD’le savaşı, 3’üncü ayını doldurmak üzere.