BIST 9.891
DOLAR 32,46
EURO 34,85
ALTIN 2.446,68
HABER /  DÜNYA

Kızlarını ekmek parası için satıyorlar

İnsanlar, ekmek parası için kızlarını satıyorlar. Yasak olmasına karşın kimsenin sesi çıkmıyor...

Abone ol

"Bazı insanlar kızlarını yemek parası alabilmek için çok erken yaşta satıyor. Bu çok yaşanan bir şey ancak insanlar sesini çıkarmıyor..." Çaresizliğin geldiği boyutu tanımlayan bu sözler, Kenyalı anne Fatima Ahmed'e ait.

Afrika'da kuraklığın tehdit ettiği ülkelerden biri olan Kenya'da yaşayan dul Fatima, yedi kızıyla su ve yemek bulmanın çok zor olduğu hayatta kalmaya çalışıyor.

Yardımların çok kısıtlı olduğu bölgede insanlar yemek ve su elde edebilmek için çaresizlikten her yola başvuruyor. Kenya'da 18 yaşın altında evlilik yapmak yasak. Ancak bugün nereye baksanız "kuraklık gelinleri" olarak bilinen genç kızları görüyorsunuz.

Somali'nin Habasveim toplumu gibi, Afrika'daki birçok kırsal toplumda kızların onurlarını, yani bekaretlerini korumak için erken yaşta evlenmeleri gerektiğine inanılıyor.

Genç yaşta evlenmeyen kadınlar "kusurlu" ve ailelerine yük olan insanlar olarak görülüyor.

Bir sağlık çalışanı, "Bizim kültürümüzde, kızların birçoğu dokuz gibi erken yaşlarda evleniyor... İstemedikleri insanlarla, ailelerinin zoruyla evlenmek zorunda kalıyorlar".

Kırsal bölgelerde, gelinin "fiyatını" belirleyen çeyiz, geleneksel olarak çiftlk hayvanı olarak ödeniyor. Kenyalı işçi Abdi İssak, "İnsanlar ödeme yapmak için hayvanları olduğunda ve bolluk zamanında evleniyor... Yeşillik olduğunda, hayvanlar su kaplarından içebiliyor... İnsanlar, yeterince yiyecek bulabildikleri zaman yüzleri gülüyor" dedi.

Ancak, Doğu Afrika'yı kasıp kavuran kuraklık nedeniyle neredeyse herkes çiftlik hayvanlarını kaybetti. Hayvan cesetleri bugün çorak arazileri kaplıyor.

AÇLIK HER ŞEYİN ÖNÜNE GEÇİYOR

Bugün, Kenya'da kız çocukları 15 bin Kenya şilini (168 dolar) gibi çok düşük paralar karşılığında satılıyor.

Fatima, "Eğer alıcı erkek zenginse, fiyat 50 bin şiline (559 dolar) kadar çıkıyor" dedi.

Kenya'daki genç kızlar her an "kuraklık gelinine" dönüşebiliyor. Fatima: "Bir anne 14 yaşındaki kızını okuldan alıp bir erkeğe, hatta yaşlı bir erkeğe satabiliyor. Bunu, diğer çocuklarına yemek alabilmek için yapıyor... Bazı ailelerin 10 çocuğu var bu çocukları doyurmak çok zor" dedi.

Fatima'nın yaşadığı bölgedeki yerel okulda, kuraklık etkili olduğundan bu yana okuyan kız öğrenci sayısı 350'den 210'a indi.

Birleşmiş Milletler'e (BM) göre, Kenya'nın Kuzeydoğu eyaletinde her beşten kız çocuğundan sadece biri okula gidiyor.

Yardım örgütü, eyalette masraflarını karşıladığı 3 bin kız çocuğunun 400'ünden haber alamıyor. Bu çocuklardan şanslı olanları yemek bulabilmek için akrabalarının yanına gidiyor veya evlerde temizlik yapıyor.

Yine de onlar şanslı olanlar. Geri kalanlar evlenmek zorunda kalıyor.