BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,93
ALTIN 2.434,41
HABER /  DÜNYA

Kız çocukları için mide bulandıran yasa!

Irak hükümeti 9 yaşın altındaki çocukların evlenmesi için yasal bir düzenleme hazırlığına başladı. Bu yasa çok tartışılacak.

Abone ol

IRAK'ta çocuk gelinlerin yasalaşması dünya gündemini sarstı. Yasanın onaylanması halinde 9 yaş altı çocuklar için evlilik yasal olacak.

The Telegraph'ın haberine göre, dehşete düşüren yasa hazırlığı 30 Nisan’da yapılacak seçimler öncesinde parlamentonun son uygulaması. Hükümetin Şii Müslümanlardan alacağı destekle söz konusu uygulamanın yasallaşmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Şu an ülkede yasal evlilik yaşı 18. Ancak 15 yaşındaki genç kızlar hatta çocuklar aile onayı alınarak evlendiriliyor.

ESKİ BAŞBAKAN UYARDI

Irak eski Başbakanı Iyad Allavi dün yasanın onaylanması halinde kadın istismarının artıracağının uyarısını yaptı. Allavi "Yasa kızların dokuz yaş ve hatta daha küçük evlenmesine izin veriyor. Bunun dışında başka adaletsizlikler de var" dedi.

İSTİSMAR KOLAYLAŞACAK

"Kadın kocasının cinsel isteklerini yerine getirmek zorunda" şeklinde hükümler içeren yasanın aile içi tecavüzü artıracağı belirtildi. Erkeğe kadın üzerinde koruyucu görevi veriliyor ve yasa erkeğe birden fazla kadınla evlenme izni veriyor.

YASA KADINI 'CİNSEL ZEVK ARACI' OLARAK GÖRÜYOR

El Emel adlı yardım kuruluşunun başkanı ve çok tanınan aktivist Hana Edvar yasaya karşı kampanya başlattı. Edvar "Yasa kadını cinsel zevk aracına çeviriyor. Tüm haklarını siliyor" dedi.

ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü Irak hükümetinden yasadan vazgeçmelerini istedi.

Yasayı destekleyenler ise uygulamanın zaten gündelik hayatta devam ettiğini belirtiyor. Yetkililer ise 2003 yılında Saddam Hüseyin'in devrilmesinden beri 18 yaş altı kız çocuklarının evlendirilmesinde artış olduğunu kaydediyor.