BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kilisedeki törende yüksek koltuk krizi!

Mardin Midyat'ta Noel ayini sırasında 'yüksek koltuk krizi' yaşandı. Metropolit Nuri Saliba Özmen uyarı üzerine o koltuktan hemen kalkarak krizin uzamasını engelledi...

Abone ol

Ortadoğu'da Süryanilerin en yoğun olduğu Mardin kent merkezi ile Midyat ilçesinde Hz. İsa'nın doğum gününü Hıristiyan vatandaşlar kilisede ayinle kutladı.

Kilisede Metropolit Nuri Saliba Özmen'in oturduğu koltuğun kutlamada bulunan Mardin Valisi Hasan Duruer'in oturduğu koltuktan büyük ve yüksekte olması kısa süreli 'krize' neden oldu. Yüksek koltuk, Türkiye'nin İsrail Büyükelçisi'ne yapılan saygısızlığı hatırlattığı için uyarı üzerine, Metropolit Özmen bu koltuktan kalkarak, Vali Duruer'in oturduğu koltuğun aynısı olan bir koltuğa oturdu.

Mardin'de yaşayan Süryaniler, Hz. İsa'nın doğum gününü kutlamak amacıyla sabahın erken saatlerinde eşleri ve çocuklarıyla ayinin yapılacağı 1400 yıllık tarihi Mor Şimune Kilisesi'ne geldi. Süryani yurttaşların 'Doğuş Bayramı'nı kutlayan Mardin Valisi Hasan Duruer, Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu ile Müftüsü Mehmet Kızılkaya da katıldı.

'YÜKSEK KOLTUK' KRİZİ

Kutlama başlamadan önce salonda 'yüksek koltuk' krizi çıktı. Salonda Süryani Metropoliti Nuri Saliba Özmen'e ayrılan ve ortada bulunan koltuğun Vali Hasan Duruer'in oturduğu koltuktan daha yüksekte ve büyük olması Türkiye'nin İsrail Büyükelçisi'ne yapılan saygısızlığı hatırlattı.

Rahatsızlık yaratan bu durumla ilgili Süryani cemaati yetkilileri uyarılınca, hemen çözüm bulundu. Gazeteciler dışarı çıkarıldıktan sonra Metropolit Nuri Saliba Özmen oturduğu büyük koltuktan kalkıp Vali Duruer'in yanındaki aynı yükseklik ve büyüklükteki koltuğa geçti. Tören boyunca yüksek koltuk boş kaldı. Bu arada koltuk uyarısını Vali Duruer'in yaptığı ileri sürüldü.

TROPOLİT VE BAŞRAHİP YÖNETTİ

Oxford Üniversitesi mezunu Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Nuri Saliba Özmen ve Kırklar Kilisesi Başrahibi Gabriyel Akyüz birlikte ayini yönetti. Ayin boyunca kız ve erkek korolar Süryanice, Arapça ve Türkçe ilahiler okuyarak ruhani liderlere destek verdi.

Ayine katılanlar ruhani liderler tarafından tütsülerle kutsandı. Kilise ortasında yakılan ateşle devam eden ayinde Metropolit Özmen ve Başrahip Akyüz, Türkçe, Arapça ve Süryanice konuşma ve dualar yaptı. Ayinin sonunda ayine katılanlar kilisede bulunan dua mumluğunda mum yakıp dua etti, şaraplı ekmek yedi.

"PATRİKLİĞİ MARDİN'E TAŞIYACAĞIZ"

Vali Hasan Duruer de Süryani yurttaşların bayramını kutlamak için geldiğini belirterek, bayramların milli birlik ve bütünlüğü simgelediğini, kırgınlığın ortadan kalkmasına vesile olduğunu söyledi. Mardin'de farklı farklı din ve dillerin yaşamasından herkesin örnek alması gerektiğini belirten Vali Duruer, "Mardin'de Süryanilerin sayısını arttırmak için çalışmamız lazım. Suriye'de bulunan ve Süryanilerin dini merkezi olan patrikliği de Mardin'e taşımak için ne yapılması gerekiyorsa hazırız" dedi. Duruer, Mardin'in binlerce yıldan beri kavimlerin, dinlerin ve kültürlerin geçtiği yer olduğunun bugün de rahatlıkla görülebildiğini sözlerine ekledi.