BIST 10.267
DOLAR 32,25
EURO 34,78
ALTIN 2.412,56
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'yi seçime götürecek A takımı

Kemal Kılıçdaroğlu Parti Meclisi'ni yenilediği kurultay sonrası "A takımı" olarak nitelendirilen yeni MYK üyelerini belirledi.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA-
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu A takımını belirledi. Mesut Değer, İsa Gök, Oğuz Oyan, Didem Engin, Zeki Gündüz, Mehmet Ali Özpolat ve Melda Onur'un yer aldığı 7 önemli isim liste dışı kaldı.

Erdoğan Toprak, Volkan Canalioğlu, Osman Korutürk, Gülsün Bilgehan, Engin Altay, Faik Öztrak, Sena Kaleli, Emrehan Halıcı, Sezgin Tanrıkulu ve Bihlun Tamaylıgil MYK'ya katılan 10 yeni sürpriz isim oldu.

Partinin sözcülüğünü yapan Genel Sekreter Süheyl Batum liste dışı kalan Mesut Değer'in yürüttüğü Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığına getirildi. En büyük sürpriz ise Baykal'ın yakın çalışma arkadaşlarından biri olarak bilinen Bihlun Tamaylıgil'in CHP'nin Genel Sekreterliğine getirilmesi oldu. Tamaylıgil kısa bir süre bu görevi sürdüren Oya Araslı'dan sonra CHP'nin ikinci kadın genel sekreteri ünvanı aldı.

CHP'de yeni dönemde daha çok kadına yer vereceği sözü veren Kılıçdaroğlu yeni MYK'da üç kadın görevlendirdi. Kılıçdaroğlu 17 kişilik yeni MYK'da sadece 4 milletvekiline yer verdi.

GENEL BAŞKAN YARDIMCISI SAYISI 16'YA ÇIKARILDI

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu 15. Olağanüstü Kurultay'dan sonra ilk Parti Meclisi toplantısını yaptı. Kılıçdaroğlu yeni A takımını ilan etmeden önce Parti Meclisi üyelerinden üç genel başkan yardımcısı daha atamak için yetki istedi. PM üyelerinin verdiği yetki ile Kılıçdaroğlu 16 genel başkan yardımcısı belirleme hakkına kavuştu. Kılıçdaroğlu 5 saat süren toplantının ardından yeni tüzüğün kendisine verdiği yetkiye dayanarak CHP'yi seçime götürecek yeni yol arkadaşlarını yazılı bir açıklama ile ilan etti.

PARTİNİN İKİNCİ ADAMI DEĞİŞMEDİ

Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı yeni MYK listesine göre CHP'nin ikinci adamı değişmedi. Kılıçdaroğlu'nun İstanbul Belediye Başkanlığı adaylığından bu yana yanından ayırmadığı Gürsel Tekin Örgütlenme ve Örgüt Yönetimlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak görevine devam edecek.

EKONOMİ EL DEĞİŞTİRDİ

CHP'nin yeni politikaları açısından ekonomiyle ilgili çalışmalar büyük önem taşıyacak. Kılıçdaroğlu çok önemsediği bu alanı Umut Oran'dan alarak Hazine Müsteşarlığı yapmış olan Faik Öztrak'a emanet etti. Öztrak Ekonomik ve Mali Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak partinin politikalarına yön verecek. Umut Oran ise İşveren Sendikaları Meslek Kuruluşları ve diğer sivil Toplum Kuruluşlarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı oldu.

SÜHEYL BATUM'A SÜRPRİZ GÖREV

Listede en önemli değişikliklerden biri ise parti sözcülüğü görevini de yürüten Genel Sekreter Süheyl Batum'un bu görevden alınması oldu. Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığına getirilen Batum'un özellikle CHP'nin yeni Anayasa çalışmalarına ağırlık vermesi bekleniyor.

ERDOĞAN TOPRAK YENİDEN MYK ÜYESİ

Baykal döneminde de MYK üyeliği yapmış olan eski bakan Erdoğan Toprak da Kılıçdaroğlu'nun yeni A takımında Partinin Tanıtımı ve Basın Propagandadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevi aldı. Toprak Vatan Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Zafer Mutlu'nun yakın dostu olarak biliniyor. İsmi daha önce Zafer Mutlu'nun Bakırköy'den belediye başkan adayı yapmak istediği kişi olarak basına yansımıştı.

DIŞ POLİTİKA CUMHURBAŞKANI OĞLUNA EMANET

Yeni Parti Meclisi'ni iki önemli diplomat Osman Korutürk ve Faruk Loğoğlu ile zenginleştiren Kılıçdaroğlu MYK tercihini ise eski cumhurbaşkanlarından Fahri Korutürk'ün oğlu Osman Korutürk'ten yana kullandı. Son olarak Türkiye'nin Paris Büyükelçisi olarak görev yapan Osman Korutürk AK Parti hükümetinin 2005'e kadar da Irak Koordinatör Özel Elçisi olarak görev yaptı. Korutürk CHP'nin Avrupa'nın yanı sıra Ortadoğu politikalarına da büyük katkı vermesi bekleniyor.

İNÖNÜ'NÜN TORUNU YENİDEN MYK'DA

Önder Sav'ın yönetim dışı bırakıldığı süreçte Kılıçdaroğlu'nun oluşturduğu yeni MYK'da ismine yer verilen ancak daha sonra görevi kabul etmediği söylenen Gülsün Bilgehan yeniden MYK'da. Bilgehan Kadın Örgütlenmesi ve Kadın Kollarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı yapacak.

PARTİ İÇİ EĞİTİMDEN KAMİL KOÇ'UN VARİSİ SORUMLU

Daha önce CHP'nin Bursa Belediye Başkan adayı olan Kamil Koç'un torunu olan Sena Kaleli beklendiği gibi yeni MYK üyesi oldu. İş dünyasının başarılı ismi Parti İçi Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapacak.

DSP'Lİ HALICI MYK'DA

PM üyelerinin kararı ile yeni kurulan genel başkan yardımcılıklarından biri
Bilgi Teknolojileri konusunda oldu. Bu göreve DSP kökenli Emrehan Halıcı getirildi. Müzik ve satrançla yakından ilgilenen Halıcı Türkiye Zeka Vakfı başkanlığını yapan renkli bir isim.

CHP'NİN YENİ KÜRT POLİTİKASI TANRIKULU'NA EMANET

Kılıçdaroğlu'nun liderliği sürecinde CHP'ye katılan Diyarbakır eski Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu beklendiği gibi MYK'ya girdi. İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapacak olan Tanrıkulu Kürt sorununun çözümü noktasında CHP'nin bugüne kadar süren dilini değiştirmeye aday. Ergenekon davasına destek veren Tanrıkulu Anayasa değişikliğini ise eksik ama önemli bir adım olarak görmüştü. Tanrıkulu CHP'ye katıldıktan sonra KCK davasında avukatlığını yaptığı sanıklarca azledilmişti.

CHP'DE İKİNCİ KADIN GENEL SEKRETERİ

Partinin genel sekreterlik görevine kısa bir süre bu görevi yapan Oya Araslı'nın ardından ikinci kez bir kadın getirildi. Deniz Baykal'ın genel başkanlığı döneminde MYK üyesi olan CHP Milletvekili Bihlun Tamaylıgil CHP'nin yeni genel sekreteri oldu. Tamaylıgil genel sekreter ancak partinin sözcüsü başka bir isim olabilir. Kulislerde Tamaylıgil'in yanı sıra Sena Kaleli veya Erdoğan Toprak'ın bu görevi yürütebileceği konuşuluyor.

İşte Kılıçdaroğlu'nun A takımı:

1- Örgütlenme ve Örgüt Yönetimlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin

2-İdari ve Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hurşit Güneş

3-Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum

4-Partinin Tanıtımı ve Basın ve Propagandadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak

5-Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Volkan Canalioğlu

6-İşçi Memur Sendikaları ve emekliler ve emek Bürolarından Sorumlu Genel Başkan yardımcısı İzzet Çetin

7-İşveren Sendikaları Meslek Kuruluşları ve diğer sivil Toplum Kuruluşlarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran

8-Dış İlişkiler ve Yurtdışı Örgütlenmelerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Osman Korutürk

9-Kadın Örgütlenmesi ve Kadın Kollarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülsüm Bilgehan

10-Gençlik Örgütlenmesi ve Gençlik Kollarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Engin Altay

11-Ekonomik ve Mali Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak

12-Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Yüksel

13-AR-GE; Bilim Yönetim ve Kültür Platformundan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayata

14-Parti İçi Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sena Kaleli

15-Bilişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Emrahan Halıcı

16-İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu

17-Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil