BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Japon başbakandan Fukuşima'yı temizleme sözü

Japonya'da başbakanlık, depremde zarar görüp radyoaktif su sızdırmaya başlayan Fukushima nükleer santralinin temizlenmesi konusunda bir dizi söz verdi.

Abone ol

Japonya'da başbakanlık, depremde zarar görüp radyoaktif su sızdırmaya başlayan Fukuşima nükleer santralinin temizlenmesi konusunda bir dizi söz verdi.

Çarşamba günü bir yetkili günde 300 ton yüksek derece radyoaktif suyun deniz suyuna karışıyor olabileceği uyarısında bulunmuştu.

Başbakan Shinzo Abe, sızıntının durdurulması yolunda hükümetin "sert önlemler" alacağını söyledi.

Görüşülmekte olan önerilerden biri, santralin üstüne kurulu olduğu toprağın dondurulmasını içeriyor.

2001 yılında deprem ve tsunami sonucunda büyük zarar gören nükleer santral son aylarda su sızıntıları ve elektrik kesintileriyle boğuşuyor.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Abe "Nükleer santrali işleten Tokyo Electric şirketine güvenmektense hükümet önlemler alacak. Bu acil bir mesele." dedi.

CLSA yatırım şirketinin Tokyo'da bulunan Asya Pasifik şubesinde uzman Penn Bowers, BBC'ye yaptığı açıklamada, temizlik operasyonuna gelince santral işletmecisi Tepco'ya nazaran hükümetin daha aktif olduğunu söylüyor.

Bowers "[Hükümet] şirkete sermaye yatırımı yaptıysa da şimdiye kadar santralin günlük operasyonlarına doğrudan müdahale etmemişti." diyor.