BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  SAĞLIK

İşte Türkiye'nin hepatit riski

Viral Hepatitle Savaşım Derneği, Türkiye'nin risk haritasını çıkardı. Hepatit B virüsünün en yaygın olduğu bölgeler Doğu ve Güneydoğu Anadolu.

Abone ol

Viral Hepatitle Savaşım Derneği, Türkiye'nin risk haritasını çıkardı. Hepatit B virüsünün en yaygın olduğu bölgeler Doğu ve Güneydoğu Anadolu.

Viral Hepatitle Savaşım Derneği'nin 2 yıl süren, otobüsle Hepatit Tarama ve Bilinçlendirme Projesi çerçevesinde Türkiye'nin risk haritası çıkarıldı.Dernekten yapılan açıklamaya göre, 2 yıl boyunca, otobüsle Türkiye genelinde 45 şehri dolaşarak tarama ve bilinçlendirme çalışması yürüten Viral Hepatitle Savaşım Derneği'nin verileri, Türkiye'nin hepatit gerçeğini ortaya koydu.

50 Bin Kan Örneği Değerlendirildi

50 bin kan örneğinin değerlendirildiği çalışmanın, hepatitlerin ülkemizde yaygın görüldüğünü bir kere daha teyit ettiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

''Türkiye'deki Hepatit B pozitifliği oranı yüzde 5.2, Hepatit C pozitifliği oranı yüzde 0.5 olarak belirlendi.

Oranların biraz yüksek çıkmasında, bu çalışmada, tarama testlerinin isteklilerde yapılması ve bunların bir kısmının daha önceden taşıyıcı olduklarını bilmelerinin rol oynadığı düşünülmektedir."

Açıklamada, Hepatit B virüsüne karşı doğal aşılı olanlar değerlendirildiğinde, çocuklara yapılan aşılar nedeniyle, Hepatit B virüsüne karşı gelişen antikor pozitifliğinin daha yüksek olduğu vurgulandı.

Hepatit B, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da Daha Yüksek
Açıklamaya göre, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da Hepatit B virüsü pozitifliği daha yüksek görüldü.

Bu bölgeleri, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz ve Marmara bölgeleri takip ederken, en düşük oran Ege'de tespit edildi.

Hepatit C pozitifliği açısından en yüksek oranlar Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde görülürken, en düşük oran yine Ege'de çıktı.

Hepatit C pozitifliklerinin, küçük ve genç yaşlarda daha düşük olduğu, yaşla birlikte giderek arttığı belirlendi.