BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Yastık altında 300 milyar dolarlık servet

Türkiye'nin yastık altı ekonomisi her geçen gün artıyor. İşte son dönemde artan altın fiyatlarıyla servete dönüşen o rakamlar.

Abone ol

Herkesin kötü günler için bir kenara koyduğu ve Türkiye'de yaklaşık 5 bin ton olduğu tahmin edilen yastık altı altınların toplan değeri 300 milyon dolara ulaştı.

Son 3.5 yıldır sürekli yükseliş trendi gösteren altın, Ağustos ayında performansının zirvesine ulaştı. Altının onsu bugün yeni bir rekor kırarak 1911 dolara ulaştı. Altının onsu yılbaşına göre yüzde 34 artarken, Cumhuriyet Altını'ndaki artış oranı yüzde 50'yi aştı.

YASTIK ALTI SERVET

İAR Başkanı Özcan Halaç, Türkiye'deki yastık altı ekonomiyle ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu:

"Türk halkı geçmişten bu yana altın yatırımcısıdır. Elinde 5 bin ton altın olduğu tahmin ediliyor. Bu durumda yastık altında tutulan altının değeri 300 milyar dolara yaklaştı. Türkiye'de bankacılık sektörünün büyüklüğü 1.1 trilyon lira. Bu da yastık altındaki 5 bin ton altının ekonomi için ne kadar önemli olduğunu anlatıyor." 

40-50 LİRALARDA OLUŞTU

Yükselen fiyatların Türkiye'deki altın yatırımcını büyük kâra geçirdiğini dile getiren Halaç, "Türk halkının elindeki yatırımının, altının gramının 40-50 lira olduğu seviyelerden oluştuğu tahmin ediliyor. Şu anda altının gramı 108 liraya aşmış durumda. Yani birileri hiçbir şey yapmadan zengin oldu" dedi.