BIST 9.773
DOLAR 32,58
EURO 35,03
ALTIN 2.456,84
HABER /  EKONOMİ

İsrail gözünü Kıbrıs gazına dikti!

İsrail, Güney Kıbrıs ile işbirliği yapacak doğalgazı denizaltından ülkeye taşıyacak.

Abone ol
İsrail ve Güney Kıbrıs'ın, Doğu Akdeniz'deki doğalgazı, güvenlik gerekçesiyle Güney Kıbrıs'a taşımak ve burada sıvılaştırdıktan sonra tankerlerle ihraç etmek için denizaltı boru hattı inşa etmeyi planladığı haber verildi.

Rum radyosu, İngiliz Sunday Times gazetesinin bugünkü sayısında İsrail ile Güney Kıbrıs'ın bu müşterek planlamasının güvenlik gerekçesi taşıdığını yazdığını birinci haber olarak duyurdu.
 
Sunday Times, güvenlik endişelerinin, Leviathan'dan denizaltı boru hatlarının Güney Kıbrıs'a taşınması ve sıvılaştırma/ihraç işlemlerinin burada yapılması konusunu gündeme getirdiğine işaret ederek İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun geçen şubat ayında Güney Kıbrıs'ı bu nedenle ziyaret ettiğini yazdı.
 
Sunday Times, İsrail'e ait Leviathan parselinin İsrail ve Lübnan karasuları arasında ihtilaflı ve ateş altındaki bir bölgede bulunduğuna ve Hizbullah'ın, İsrail'i, Lübnan'a ait doğalgazı çalmakla suçladığına dikkat çekti.
 
NOBLE "MALİ VE SİYASİ NEDENLERLE" KENDİSİNE GÜÇLÜ ORTAK ARIYOR
 
İngiliz gazetesi, "Amerikan Noble Energy şirketi ve ortaklarının, Leviathan'ın geliştirilmesi finansmanı ve İsrail'in komşu Arap ülkeler arasındaki gerginlikler yüzünden siyasi nedenlerle de" güçlü ortaklara ihtiyaç duyduğundan, hisselerinin yüzde 30'unu satmak üzere HSBC'ye başvurduğunu yazdı.
 
Sunday Times, güvenilir kaynaklara dayanarak BP ve EXXON Mobile gibi uluslararası şirketlerin, önemli yatırım faaliyetleri sürdürdükleri Orta Doğu'daki ülkelerle ilişkilerini tehlikeye atmak istemeyeceklerinden, Noble Energy'nin bu gibi şirketleri cezp etmede zorluklarla karşılaşacağını iddia etti.