BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,94
ALTIN 2.445,81
HABER /  GÜNCEL

IŞİD tehdidi PKK'ya nasıl yaradı?

Uluslararası gelişmeler, PKK'ya yeni fırsatlar sunuyor. Müzakere faslında hükümet fena halde terleyecek.

Abone ol

Oktay Sağlam
İNTERNETHABER.COM- Silahı elinde tutan siyasete yön verir anlayışından yola çıkan PKK'ya kaynayan kazan Ortadoğu yeni pencereler açıyor.

Bölgeyi saran kitlesel çalkantılar PKK'ya umut veriyor. Açılan fırsat kapılarından girmekte tereddüt etmeyecekleri çok açık.

ÖCALAN ÇALIYOR PKK OYNUYOR

Kandil'in sanıldığı gibi Öcalan'a rağmen eylemler düzenlemesi mümkün mü? Aksine taraflar kendilerine düşen rolü kusursuz biçimde oynuyor.Her saldırı, her kaos ortamı, çözüm sürecinde yaşanan krizler, hükümeti Öcalan'a mecbur bırakıyor, ya da bir adım daha yaklaştırıyor.

PKK hükümlülerinin açlık grevi eylemlerinde yine Öcalan devreye girmiş ve son sözü söylemişti. Yine Kobani eylemlerini kendisi başlattığı gibi yine kendisi son verdi. Sahnenin "esas aktörü" her daim kendisi olmayı başardı.

Çözüm sürecine aykırı demeçler veren KCK konseyi üyelerinin açıklamaları da bu açıdan değerlendirilebilir. "PKK'lılara geri dönün emri" talimatı veren Cemil Bayık'ın açıklamasında olduğu gibi.

IŞİD PKK'NIN DEĞİRMENİNE SU TAŞIYOR

"İslami terör" söyleminin zirve yaptığı Batı'da Kürtler, Ortadoğu'da can simidi haline dönüşmüş durumda. IŞİD bilerek ya da bilmeyerek filizlenen Kürt hareketinin köklerine su taşımakla meşgul. 

KOBANİ DÜŞSE DE DÜŞMESE DE

Kobani düşse de düşmese de Kürtlerin hayallerinin daha fazla büyüdüğü yorumları yapılıyor. Eli güçlenen Öcalan'ın müzakere masasında çıtayı yükseltmemesine şaşırmamalı. Kaldı ki "statü" talebi PKK'ya karşı olan Kürt çevrelerinin bile en temel talepleri arasında. 

ÇITA YÜKSELECEK

Silahlı mücadeleyle silahı elinden alınamayan PKK'nın kendilerini tatmin etmediği şartlara "evet" demesi çok zor. "Dağ" kozunu elinde tutan Kandil'e, IŞİD piyangosu vurduğu düşünülürse... Görüldüğü gibi çözüm sürecinin en zor kısmı, Demirtaş'ın dediği gibi "sürecin yüzde 5'i bitti yüzde 95'i şimdi başlıyor."

ROL KAPMA YARIŞINDA PKK

Batı'nın gözünde "IŞİD'le mücadelede Batı'nın yeni piyadeleri" konumuna yükselen Peşmergelerden rol kapma yarışına kuşkusuz PKK da girecektir. Dünya kamuoyuna kendini tanıtma adına IŞİD'e karşı savaş altın tepside ikramdan başka bir şey değil.

OTORİTE BOŞLUĞU

"Terör örgütü" olarak nitelenseler de ABD ve AB'den tutum değiştirmesini sabırla bekleyecekler. AB'nin müzakerelerde frene basması, ABD ile AK Parti iktidarının son dönemde bölgeye dair farklı bakış açıları sorunlu cofrafyada yeni sorunları da beraberinde getirebilir.

Belki de en önemlisi Suriye ve Irak'ta belirsizlik ve otorite boşluğu devam ettikçe, PKK'nın silah bırakması da o denli zorlaşacak.