BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,99
ALTIN 2.335,50
HABER /  GÜNCEL

PYD: 'Özgür Suriye Ordusu ile Kobani için anlaşmadık'

ÖSO'nun Kobani'ye güç göndermek için harekete geçtiği ileri sürülürken, PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, ÖSO'yla irtibat halinde olduklarını ancak anlaşma sağlamadıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1300 ÖSO askerinin Kobani'ye gideceğini söylemişti.

Abone ol

Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) Eşbaşkanı Salih Müslim, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile Kobani'ye asker göndermek konusunda bir anlaşmaya varılmadığını söyleyerek, "Özgür Suriye Ordusu Kobani'ye geleceğine IŞİD'e karşı ikinci cepheyi açsın" diye konuştu.

Reuters haber ajansına konuşan Müslim, "ÖSO ile hali hazırda iletişim kurmuş durumdayız, ancak Erdoğan'ın söylediği gibi bir anlaşmaya varılmış değil" dedi.

Ajansın sorularını Brüksel'den telefonla yanıtlayan Müslim, ÖSO'nun Kobani'ye gelmek yerine Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)'e karşı ikinci bir cephe açması gerektiği görüşünde.

ÖSO'nun Kobani'ye güç gönderip göndermeyeceği konusunda çelişkili açıklamalar geliyor.

ÖSO komutanlarından olduğu belirtilen Abdülcabber Akidi, dün Al Jazeera'ye verdiği mülakatta, Kobani'ye 1300 kişilik takviye güç yollayacaklarını, bu gücün 36 saat içinde Kobani'ye varmasını hedeflediklerini söylemişti.

Estonya'da temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bugün ÖSO güçlerinin Suriyeli Kürt grup PYD tarafından kabul edildiğini öğrendiğini söyledi.

Ancak gerek PYD gerekse Halep Askeri Konsey Komutanlığı'nın ÖSO'nun Kobani'ye gideceği haberlerini yalanlıyor.

Erken saatlerde Fırat Haber Ajansı ANF'ye konuşan Müslim, ÖSO'nun Kobani'ye kuvvet göndereceği yönündeki haberlerle ilgili olarak "Bu bilinçli olarak yayılan bir haber. Amaç kafa karıştırmaktır. Zaten ÖSO'ya bağlı bazı gruplar bizimle savaşıyorlar. Tamamen yalan bir haber" demiş, bu haberlerin Türkiye tarafından yayıldığını ileri sürmüştü.

Birgün gazetesinde yer alan bir diğer habere göre ise Halep Devrim Askeri Konsey Komutanı Tuğgeneral Zahir Es'Sakit tarafından yapılan açıklamada, "Biz Halep Vilayeti Askeri Konsey Komutanlığı olarak bazı medya organlarında çıkan Aynel Arap şehrine (Kobane) savaşçı göndereceğimize dair haberleri yalanlıyoruz. Kobani'ye askeri güç göndereceğini söyleyen gruplarla Halep Askeri Konsey Komutanlığı arasında hiçbir bağlantı bulunmamaktadır." dendi.

Medyada yer alan haberlerde ÖSO'ya bağlı faaliyet gösteren altı grubun Kobani'ye destek kuvvetleri göndereceği belirtilmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da dün Kobani'de IŞİD'e karşı mücadele edecek gruplardan önceliklerinin Özgür Suriye Ordusu olduğunu, Peşmerge güçlerinin ise ikinci sırada olduğunu söylemişti.

150 peşmerge

Kobani'nin IŞİD'e karşı savunmasına katılması beklenen peşmerge sayısının da düştüğü ifade edildi.

Türkiye üzerinden Kobani'ye gidecek peşmerge sayısı 200 olarak açıklanmıştı fakat Estonya'da temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan bu sayının 150'ye indiğini söyledi.

Öte yandan Amerikalı yetkililer, 500'ü aşkın cihatçının ölümüne yol açtığı bildirilen hava saldırılarının Suriye'nin Türkiye sınırı yakınındaki Kobani kentinin IŞİD'e karşı savunmasında etkili olduğunu söylüyor.

Pentagon, ABD önderliğindeki koalisyonun İslamcı militanların ilerleyişini durdurmak amacıyla hava saldırılarını Irak'ın yanısıra Suriye'ye de kaydırması üzerinden geçen bir ay süresince savaş uçaklarının 6 bin sorti yaptığını ve 1.700'ün üzerinde bomba atıldığını açıkladı.

Fakat açık uçlu bir hava kampanyasının ne kadar etkin olduğu tartışma konusu. Beyaz Saray, militanlara zarar verildiğini vurguluyor. Eleştiren çevrelerse bombardımana rağmen IŞİD'in elde ettiği kazanımlara dikkat çekiyorlar.

Savunma Bakanı Chuck Hagel, şu ana kadar bombardımandan ''karışık sonuçlar'' alındığını itiraf etmekle birlikte, ''stratejimizin doğru olduğuna inanıyoruz.'' dedi.

En zengin örgüt

ABD Merkez Komutanlığı'ndan ismini vermemek kaydıyla AFP'ye konuşan bir yetkili, Kürt kuvvetlerin Kobani'de tutunacağına inandıklarını söyledi.

Amerikan Hazine Bakanlığı yetkilisi David Cohen ise IŞİD'in karaborsada petrol satışından ayda on milyonlarca dolar gelir elde ettiğini söyledi.

Amerikalı yetkililer, bölgede çok yaygın ve uzun bir geçmişe dayanan kaçak petrol ağının tüccarları vasıtasıyla İslamcı militanların Iraklı Kürtlere ve buradan Türkiye'ye satış yapabildiğini, hatta Suriye'de Beşar Esad hükümetinin dahi bu ticarete dahil olduğunu belirtiyor.

Düşünce kuruluşu Carnegie Endowment'tan Marwan Muasher, IŞİD'in günümüzde dünyanın ''en zengin ve finans yapısı en sofistike terör örgütü olarak görüldüğünü'' söylüyor.