BIST 9.890
DOLAR 32,47
EURO 34,84
ALTIN 2.450,03
HABER /  GÜNCEL

Irak Kürdistanı: Seçimlerde KYB kan kaybetti

Irak Kürdistan'nda yapılan parlamento seçimleri sonunda muhalefetteki Goran Partisi (Değişim Hareketi) bölge yönetiminde şimdiye dek öne çıkan Kürdistan Yurtseverler Birliği'ni (KYB) geride bırakarak ikinci büyük parti konumuna yükseldi.

Abone ol

Irak'ın yarı özerk Kürdistan bölgesinde yapılan parlamento seçimleri sonunda muhalefetteki Goran Partisi (Değişim Hareketi) bölge yönetiminde şimdiye dek öne çıkan Kürdistan Yurtseverler Birliği'ni (KYB) geride bırakarak ikinci büyük parti konumuna yükseldi.

Noşirvan Mustafa önderliğindeki Goran, 24 sandalye kazanarak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin Kürdistan Yurtseverler Birliği'ni üçüncü sıraya indirdi.

Bölge lideri Mesud Barzani'nin yönettiği Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) ise 38 sandalyeyle, en büyük siyasi grubu oluşturmaya devam ediyor.

Sonuçların KDP ile KYB arasındaki iktidar paylaşımı anlaşmasını etkileyip etkilemeyeceği henüz belirsiz.

İki parti 2005'ten bu yana bölgeyi koalisyon hükümeti altında yönetiyordu.

111 sandalyeli Kürdistan Parlamentosu için 21 Eylül'de Erbil, Süleymaniye ve Dohuk'ta yapılan seçimlerde KDP ve KYB 20 yıldır ilk kez ayrı ayrı sandık başına gitti.

Noşirvan Mustafa'nın önderliğindeki Goran Partisi, seçim öncesinde, yönetimin giriştiği öne sürülen yolsuzluklara karşı kampanya yürütmüş ve KDP ile KYB'ye bağlı özel güvenlik birimlerinin sert tavrını eleştirmişti.

Geçen Aralık'ta beyin kanaması geçirdiği haberleri gelen Cumhurbaşkanı Talabani'nin o zamandan bu yana siyaset sahnesinden uzak kalmasının da etkisiyle, Kürdistan Yurtseverler Birliği, zor geçen bir seçim kampanyası yürüttü. Sonuçta parti sadece 18 sandalye kazanabildi.

Irak Kürdistan'ındaki başlıca İslamcı partiler de parlamentodaki sandalye sayılarını artırdılar.

Kürdistan İslam Birliği 10, Kürdistan İslam Grubu 6, İslam Hareketi ise 1 sandalye kazandı.