BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,21
ALTIN 2.247,24
HABER /  DÜNYA

Irak kaçtı Kerkük'ün tamamı Kürtler'in SON GELİŞME

Kerkük'te flaş gelişmeler yaşanıyor, IŞİD karşısında yenilen Irak ordusu Kerkük'ten de kaçınca Peşmerge kentin tamamında kontrolü ele aldı.

Abone ol

IŞİD’in Musul’u ele geçirmesinin ardından Kerkük’e saldırması üzerine bölgeye sevk edilen peşmergeler kentin tamamında kontrolü sağladı.

Kentin Havice ilçesinde peşmerge ile IŞİD güçleri arasındaki çatışmalarda 10 peşmerge öldü.

Irak Kürdistan Özerk Bölgesi’nin resmi sınırları dışında kalan Kerkük'ün denetimi Peşmerge'nin eline geçti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanı Cafer Mustafa, Kerkük'ün Havice ilçesine bağlı bazı nahiye ve köylerde peşmerge güçleriyle Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları arasında yer yer çatışmaların yaşandığını ve karşılıklı kayıpların olduğunu söyledi.

'KÜRTLER'İN ELİNE DÜŞTÜ'

Reuters haber ajansına konuşan Kuzey Irak Peşmerge sözcüsü Cebbar Yavar, "Tüm Kerkük peşmergelerin eline düştü. Kerkük'te kalan Irak askeri yok" dedi.

Irak Şam İslam Devleti IŞİD'in Musul ve Tikrit'i ele geçirmesi ve Irak ordusunun bölgelerden çekilmesi üzerine Kürt Peşmergeler bölgede tek birleşik askeri kuvvet olarak görülüyor.

10 PEŞMERGE ÖLDÜ

Bakan Mustafa, Kerkük'ün Havice ilçesine yakın bölgelerde çatışmaların meydana geldiğini belirterek, "Peşmerge güçleriyle IŞİD arasındaki çatışmalarda 10 peşmergemiz şehit olmuş, 20'si de yaralanmıştır" dedi.

kerkük-peşmerge.jpg
KERKÜK'TE KALACAĞIZ AÇIKLAMASI

Her iki tarafın bir kaç saattir karşılıklı olarak havan toplarını attıklarını belirten Mustafa, "Peşmerge güçleri Kerkük'ün genelinde kontrolü ele almış durumda. Şu anda bulunduğumuz bölgenin ilerisine doğru gitmeyeceğiz. Havice'den itibaren Kerkük'e herhangi bir saldırı yapılmaması için bölgede kalmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

KERKÜK VALİSİ MALİKİ'Yİ SUÇLADI

Kerkük Valisi Necmeddin Kerim de bazı ilçe ve nahiyelerini ziyaret etti. Çatışmaların Kerkük'e yansımaması için gerekli tedbirlerin alındığını belirten Vali şöyle devam etti:

"Halkın rahat olması ve paniğe kapılmaması gerekir. Güçlerimiz gerekli güvenlik önlemlerini aldı. Irak'ın genelinde çatışmaların başlamasında Başbakan Nuri Maliki sorumludur."

IRAK ASKERİ KERKÜK'TEN KAÇTI

Peşmerge Sözcüsü Cabbar Yawar, kentte kontrolü peşmergelerin sağladığını ve bir tek Irak askerinin bile kalmadığını açıkladı. Kürt birliklerinden General Şirko Rauf AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, "Kerkük'teki varlığımızı güçlendirdik ve IŞİD'in kontrolündeki bölgelere ilerlemek için talimat beliyoruz" dedi.

IRAK PARLAMENTOSU BİLE TOPLANAMADI

Irak Parlamentosu'nun bugün düzenlenmesi beklenen oturumu yeterli çoğunluk sağlanamadığı gerekçesiyle iptal edildi.

Irak Başbakanı Nuri el Maliki, sıkıyönetim ilan etme, toplumsal hareketlere kısıtlama getirme ve medyaya sansür uygulama konusunda yetkilerinin genişletilmesini istiyor.

Fakat bugün mecliste yeterli katılım sağlanamadığı için oturum iptal edildi.




BAZI İLÇELER IŞİD'İN ELİNDE

Petrol zengini Kerkük’ün bazı ilçeleri hala IŞİD’in elinde bulunuyor. Kerkük İlçe ve Nahiyeleri Polis Müdürü Serhat Kadir, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) ele geçirdiği ilçelerden püskürtülmesi için güvenlik güçlerinin operasyona hazırlandığını söyledi.

Kadir, Kerkük’te durumun sakin olduğunu ancak Havice ilçesi ve Reşat kasabasının IŞİD'in kontrolünde olduğunu söyledi. Peşmerge ve polis güçlerinin, bu bölgeden 24 kilometre uzaktaki Multelke konuşlandığını aktaran Kadir, operasyon için tüm güvenlik güçlerinin hazır bekletildiğini ifade etti.

Kerkük’te kentin cadde ve sokaklarında büyük bir askeri hareketlilik yaşanıyor. Irak ordu güçleri ve peşmergeler, olası bir saldırıya karşı teyakkuzda bekliyor.

Kerkük'te, Musul'daki şiddet gerekçe gösterilerek 23.00 ila 04.00 arasında sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

IŞİD IRAK'IN KALBİNE İLERLİYOR

Irak ordusundan fazla direnişle karşılaşmadan 5 günde Musul’u alan IŞİD, Bağdat’a ilerliyor. Örgüt Bağdat’ın 90 km yakınlarına kadar sokulurken Maliki’ye bağlı güvenlik güçleri henüz IŞİD’i durdurmayı başaramadı. (IŞİD SAVAŞI SON BİLGİLER TIKLA OKU)

işi̇d-bağdata-yürüyor.jpg



KERKÜK VE MUSUL'DA NELER OLDU? HARİTALI ÖZET

kerkük-savaş-haritasi-işidin-elindeki-yerler.jpg