BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  MEDYA

IŞİD'in bu kadar güçlenmesinin sırrı belli oldu!

IŞİD'in Irak'ın 3 milyon nüfüslu ikinci büyük şehri Musul'u ele geçirecek kadar güçlenmesini sağlayan ne? İşte yanıtı!

Abone ol

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times’ta Thanassis Cambanis’in, Irak-Şam İslam Devleti'nin neden bu kadar başarılı olduğunu mercek altına aldı.

Cambanis, IŞİD'in Suriye ve Irak’ta bu kadar etkili olabilmesi hakkında “düşmanlarına oranla daha eğitimli, daha iyi teçhizata sahip ve daha fazla maaşa alıyor olmaları”nı gösterdi.


İLERLEMESİ HIZ KESMİYOR 

Irak’ın ikinci en büyük kenti Musul’u ele geçiren, Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’na baskın düzenleyerek 80 Türkiye vatandaşını kaçırmasının ardından, başkent Bağdat’a yönelen IŞİD’in, Suriye ve Irak’ta bu kadar etkili olabilmesi merak konusu oldu.

IŞİD, uzunca bir süredir hem Irak ve Suriye ordularıyla, hem de çeşitli isyancı gruplarla savaş halinde. Buna rağmen örgütün ilerlemesi hız kesmiyor. Thanassis Cambanis’in yazdığı makaleye göre, bunun altında yatan en önemli sebep, IŞİD üyelerinin düşmanlarına oranla daha eğitimli, daha iyi teçhizata sahip ve daha fazla maaşa alıyor olması yatıyor.

DÜNYANIN DÖRT BİR TARAFINDAN İNSANLAR IŞİD'E KATILIYOR

“Örgüt tam anlamıyla kozmopolit bir yapıya sahip ve adeta bir mıknatıs gibi dünyanın dört bir tarafından insanları cezbediyor” diyen Cambanis, “IŞİD, Çeçenistan, İngiltere, Almanya ve ABD uyruklu militanlara sahip. Bu militanların bir kısmı ideolojik sebeplerden dolayı IŞİD saflarında savaşıyor. Bunların haricinde IŞİD’in militanlarının büyük bir çoğunluğunun yüksek maaşlar sebebiyle örgütün saflarında yer alıyor” dedi.

VERGİ BİLE TOPLUYOR! 

IŞİD’in başarısının ardında yatan bir başka sebep ise iyi organize oluyor olması. Zira örgüt yalnızca savaşan bir grup değil. IŞİD, ele geçirdiği bölgelerde devlet gibi davranıyor ve vergi bile topluyor. Örgüt ayrıca elinde tuttuğu bölgelerde para karşılığı elektrik satıyor.