BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  POLİTİKA

İdrsi Baluken Adalet Bakanı'na sordu!

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Erzurum Cezaevindeki bir hasta tutuklunun durumuna ilişkin Adalet Bakanı'na sordu.

Abone ol

İNTERNET HABER- Baluken'in açıklaması ve soruları şöyle:

Erzurum H Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan hasta mahpus Ali Ekber ORUÇ uzun bir süredir ilerleyici, kronik ve genetik bir hastalıktan ötürü ağır sağlık problemleri yaşamaktadır. Mahpusun çeşitli zamanlarda Bakanlığınıza, Cumhurbaşkanlığına ve diğer kurumlara göndermiş olduğu ve serbest bırakılmasını talep ettiğine ilişkin dilekçeler olumsuz olarak cevaplandırıldığı tarafımıza aktarılmıştır.

Ali Ekber ORUÇ’un tahliye edilmemesine gösterilen gerekçe ise uzun bir süredir verdiği kararlarla tartışılan Adli Tıp Kurumu düzenlediği rapora dayanmaktadır. Raporda ağır hasta mahpus Oruç’un cezaevinde kalmasında hiçbir sakınca olmadığı ve tedavisinin bu şekilde yapılabileceği belirtilmektedir. Değişik zamanlarda, değişik hastanelerde yapılan tetkiklerde ve düzenlenen raporlarda Sayın Oruç’un hastalığının genetik faktörlere dayandığı ve bu nedenle de iyileşme olasılığının olmadığı belirtilmiştir. Tüm bunlara rağmen, sürekli olarak el ve ayak titremesi, kaslarda ağır güç ve kontrol kaybı yaşaması nedeniyle tek başına yaşamı idame ettiremeyen hastaya, Adli Tıp Kurumu cezaevinde kalabilir raporu düzenlemiştir. Bu derece ileri bir rahatsızlığı olan mahpusun cezaevinde yaşayabileceğine ilişkin verilen raporların tıbbi ve bilimsel açıdan tartışmalı olduğu açıktır.

Bu bağlamda;

Genetik, kronik ve ilerleyici, tedavisi mümkün olmayan bir hastalıktan muzdarip Ali Ekber ORUÇ’un bakanlığınız tarafından verilen kararla cezaevinde tutulması yaşam hakkının gaspı değil midir?

Ali Ekber ORUÇ’un raporlardaki çelişkiler nedeniyle tam teşekküllü bir hakem hastanede tekrar değerlendirilmesine yönelik bir çalışmanız var mıdır?

Tedavisinin mümkün olmadığı Adli Tıp raporunda belirtilen Ali Ekber ORUÇ’un cezaevi koşullarında kalmasının hukuki, insani, vicdani, ahlaki, açıdan dayanabileceği bir gerekçe var mıdır?

Adli Tıp kurumunun bu ve benzeri birçok kişi hakkında verdiği ‘’ Cezaevinde Kalabilir’’ raporlarının ciddi bir tartışma konusu olması hasebiyle, Adli Tıp Kurumu Başkanlığı hakkında, yürüttüğünüz veya yürütmeyi planladığınız bir soruşturma var mıdır?

Cezaevlerindeki hasta mahpusların serbest bırakılması için bugüne kadar yapılan yasal düzenlemelerin yetersiz kaldığı açıktır. Bu konuyla ilgili ivedilikle yeni bir yasal düzenleme yapılması için bakanlığınız tarafından yürütülen ya da planlanmış bir çalışma var mıdır?

Bakanlığınız kayıtlarına göre, Türkiye Cezaevlerinde bulunan ve kronik rahatsızlık yaşayan kaç mahpus vardır?

Bakanlığınız kayıtlarına göre, Türkiye cezaevlerinde bulunan ve ileri derece ağır hasta olan mahpus sayısı kaçtır?