BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,74
ALTIN 2.437,03
HABER /  DÜNYA

Hulusi Akar uyardı ABD ve PYD'den ters çalım

Abdülkadir Selvi, bugünkü yazısında Hulusi Akar'ın PYD'nin Suriye'deki yeni Kürt koridoruyla ilgili uyarılarına yer verdi.

Abone ol

Terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD, Kobani ile Afrin'i Cerablus altından birleştirecek koridor için harekete geçti.

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, bugünkü köşesinde Bakanlar Kurulu toplantısında Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın Suriye'ye ilişkin verdiği brifingin ayrıntılarını aktardı.

Menbiç'te IŞİD'i karşı başlatılan operasyona değinen Selvi, Türkiye'nin kaygını ve sınırımızın güneyinde yaşananları yazdı.

Selvi, yazısında "Genelkurmay Başkanı Akar'ın “Menbiç’in altından Afrin’e bir PYD koridoru oluşturulmak isteniyor. Böylece Kobani ile Afrin’i Cerablus’un altında birleştiren bir koridor kurulacak.” şekindeki sözlerine yer verdi.

CERABLUS ALTINDAN BİR KÜRT KORİDORU

DSG’nin sözcüsü PYD’li Talel Sülo'nun “Kobani’yi ziyaret eden ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Joseph Votel’den federal bölge sözünü aldık” dediğini hatırlatan yazar, Suriye'deki yeni gelişmeyle ilgili ayrıntıları böyle aktarıyor:

"Türkiye’nin itirazları nedeniyle Azez-Cerablus hattının sınırımızın öte yanında cep gibi bir bölümü boş bırakılıyor. Ama Kobani ile Afrin arası, Cerablus’un altından ama Menbiç üzerinden bir yay çizilmek suretiyle alttan birleştiriliyor.

Genelkurmay Başkanı Akar’ın bu sözlerinin nenedeyse birebir benzerini geçen hafta yaptığım başka bir görüşmede dinlemiştim.

“Türkiye’nin sınırının hemen altında, Cerablus’ta cep şeklinde bir bölge bırakılıp, aşağıda, daha güneyde, Menbiç’i içine alan bir hat oluşturuluyor. Bu hat aşağıdan Kobani ile Afrin’i birbirine bağlayacak. Böylece Cebarlus’un altından bir Kürt koridoru gerçekleşmiş olacak.”

SIRADA CERABLUS OPERASYONU VAR

İş bu noktada bitmiyor. Bunun ikinci bir aşaması daha var. Sınırımızın öte yakası olması açısından bizi daha yakından ilgilendiriyor. Menbiç operasyonu başarıyla tamamlandıktan sonra ABD, Cerablus operasyonuna hazırlanacak.

Türkiye’nin ikinci kaygısı ise Cerablus operasyonuyla ilgili. Menbiç operasyonunda YPG ile işbirliği yapan ABD’nin, Cerablus operasyonunu da PYD ile yapma ihtimali var. Bu ciddi bir ihtimal.

ABD’YE DİPLOMATİK BASKI UYGULANSIN

Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar, Cerablus operasyonu konusunda Bakanlar Kurulu’nda bir uyarıda bulunuyor. Önemli bir uyarı.

“PYD, Cerablus operasyonunda da ön alabilir. Biz ABD’yi uyarıyoruz. ABD verdiği sözleri tutuyor. Ama diplomatik olarak Amerika’nın üzerinde baskı uygulansın.”