BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,94
ALTIN 2.443,52
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Hitler de Almanya'yı işte böyle büyülemişti!

Büyülenme adlı romanda Broch, 1935 yılında, Hitler’in iktidarı ele geçirmesinden yaklaşık iki yıl sonra faşizmin yükselişini yazmıştı.

Abone ol

“Broch’un Büyülenme adlı romanı yirminci yüzyılın en önemli romanlarından biridir, hattâ belki de Thomas Mann’ın Doktor Faustus’undan daha başarılı olduğu söylenebilir. Her iki eser de Hitlerizmin psikolojik köklerini açığa çıkarmaktadır.”

177022-193x300.jpgÇağımızın en önemli eleştirmenlerinden biri olan George Steiner, İthaki Yayınlarının Süheyla Kaya'nın çevirisiyle Türkçe'ye kazandırdığı Hermnan Broch'un Büyülenme isimli kitabı için böyle diyor.

KİTLE PSİKOLOJİSİ MEKANİZMALARINI ELE ALIYOR

Büyülenme adlı romanda Broch, 1935 yılında, Hitler’in iktidarı ele geçirmesinden yaklaşık iki yıl sonra, Avrupa’da faşist sistemlerin nasıl egemen olabildiği sorusuna cevap arıyor... Broch faşizmin egemen olmasına yol açan politik ve kitle psikolojisiyle ilgili nedenleri ve mekanizmaları ele alıyor.

EN ÖNEMLİ ANTİFAŞİST ESERLERDEN BİRİ

Roman, Alpler’de bir köyde geçer. Günün birinde bu köye Marius Ratti adlı bir yabancı gelir ve çok geçmeden her sosyal kesimden, her yaştan insanı gizli umut ve isteklerinin gerçekleşeceğine inandırır.

Bunu, çıkar karşıtlıklarından yararlanarak, gençleri militarize ederek, azınlıkları baskı altına alarak, gelecekte köyün komşu köyler üzerinde maddi üstünlüğü ele geçireceğini vaat ederek gerçekleştirir ve kitlesel histeri yaratarak iktidarı ele geçirir.

Büyülenme, otuzlu yılların en önemli antifaşist eserleri arasında sayılmaktadır.

HERMANN BROCH KİMDİR?

1 Kasım 1886’da Viyana’da doğdu. Babasının isteği üzerine aldığı mesleki eğitimini, 1907’de tekstil mühendisi olarak tamamladı. İlk edebi yayınının tarihi 1913’tür. 1927’ye kadar babasının fabrikasında yöneticilik yaptı. Fabrikayı satıp matematik, felsefe ve psikoloji öğrenimi görmeye karar verdi. İlk romanı DieSchlafwandler yayımlandığında 45 yaşındaydı. 1938’de Avusturya’nın nasyonal-sosyalistlerce işgali esnasında Gestapo tarafından tutuklandı. James Joyce ve arkadaşlarının girişimi sayesinde ABD’ye iltica etti. Aynı yıl yazmaya başladığı Vergilius’un Ölümü 1945’te, bir başka önemli yapıtı DieSchuldlosen 1950’de yayımlandı. 30 Mayıs 1951’de New Haven’da öldü.