BIST 8.774
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.238,07
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

HDP'li Selma Irmak: Hiçbir erkek Öcalan gibi kadınların

HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, "Dünyada hiçbir erkek Öcalan gibi kadınların ruhuna girememiştir" dedi.

Abone ol

HDP Şırnak Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Selma Irmak, dünyada hiçbir erkeğin Abdullah Öcalan kadar kadınları peşinden koşturamadığını, yürütemediğini ve onların ruhuna giremediğini söyledi.

KADINLAR EVDEN ÇIKAMAZKEN...

HDP Şırnak Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Selma Irmak, Kürt kadın mücadelesinin tüm dünya kadınlarını birleştirdiğini ileri sürdü. Irmak, 30 yıldan bu yana dikenli ve engelli yollardan geçtiklerini belirterek, "Kadınlar bugün Rojava'da devrim gerçekleştirdi. O nedenle artık hiçbir hesap kadınsız yapılamıyor. Kadınların mücadelesi toplum tarafından da takdir edildi. İlk yola çıktığımızda evinden dışarı çıkamayan kadın bugün siyasete katılıyor" dedi.

Kürtlerde kadının kapalı bir toplumda tutulduğunu, buna karşı çıkarak yola çıktıklarını anlatan Irmak, "Kürt kadınları açısından gerillaya katılım ulusal mücadeleye katılım belki de en büyük devrimdi" dedi. Irmak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunu gerçekleştirmek hiç kimsenin harcı olamazdı. Bunu ancak, toplumun dışına çıkabilen, ipini koparabilen, kadının ruhuna girebilen biri yapabilirdi. Ancak o kişi kadını dağa çıkarabilirdi. Bırakın evinden sokağa çıkarmayı, dağ başında elinde silah, eli kanlı bir sisteme karşı mücadele eden, sadece onun militarist güçlerine değil, onun zihniyetine, onun elit tutumuna, onun şiddetine, onun her türlü gericiliğine karşı da mücadele eden ve yalnız bununla da yetinmeyip bir tek kadının geri yanları, kırılgan kadının umutsuz, çaresiz, gözü yaşlı, kendini ikinci sınıf insan haline getiren, mücadele etmeyen kadını mücadele eden bir noktaya ancak ipini koparan, baştan başa felsefe haline gelen biri getirebilirdi."

HİÇBİR ERKEK ÖCALAN GİBİ OLAMADI

Dünyada hiçbir erkeğin Abdullah Öcalan kadar kadınları peşinden koşturamadığını, yürütemediğini ve onların ruhuna giremediğini söyleyen Sema Irmak, "Şu anda İmralı'da müzakere masasındaki sayın Abdullah Öcalan'a bu kongremizi atfediyoruz. Ancak, onun gibi kadın felsefesini kendi şahsında somutlaştırmış bir kişi, kadını bulunduğu kölelik konumundan özgürlüğe aday, özgürlüğe sevdalı, özgürlük arayıcısı haline getirebilir ve bir kadın devrimi yaptırabilirdi. İşte kadını dağa çıkaran bu felsefenin ta kendisidir. Bu felsefeyi anlamadan kadın mücadelesini anlamak Kürt kadının geldi noktayı ve başarıyı kavramak mümkün olmayacaktır" dedi.