BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

HDP'den Bozdağ'a Gülen hatırlatması

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a 2014 yılında Fethullah Gülen için kullandığı övgü dolu sözleri hatırlattı. Bozdağ, eleştirilere cevap verdi bu tür eleştirilerle örgütün aklanamayacağını söyledi.

Abone ol

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ilk defa darbe teşebbüslerinin tekrarını önleyecek adımların AK Parti döneminde atıldığını söyleyerek, bundan sonra da bu adımların atılacağını söyledi. HDP'li İdris Baluken 2014 yılında Fethullah Gülen ile ilgili yaptığı konuşmasını hatırlatması üzerine Bozdağ, bu tür eleştirilerle örgütün aklanamayacağını söyledi.

Bekir Bozdağ, ülke genelinde devam eden olağanüstü halin, 19 Ekim 2016 Çarşamba günü saat 01.00’den geçerli olmak üzere 3 ay süreyle uzatılmasına ilişkin Başbakanlık tezkeresinin, TBMM Genel Kurulundaki görüşmelerinde Hükümet adına konuşma yaptı.

ONURLU MÜCADELE

Bozdağ, Fetullahçı Terör Örgütü ele başı Fetullah Gülen'in talimatıyla başlatılan ve onun onayladığı plan çerçevesinde, TSK içinde bulunan örgüt üyeleri ve onlara eklemlenen diğer bazı çevrelerce gerçekleştirilen darbe teşebbüsünün başarısız kılındığını hatırlattı.

Bakan Bozdağ, "Darbe teşebbüsünün başarısız kılınması, Cumhurbaşkanımız, Meclisimiz, Hükümetimiz, siyasi partilerimiz, medyamız, sivil toplum örgütleri ve siyasi, fikri ayrılıkları bir tarafa bırakan, ölümüne seçilmiş Cumhurbaşkanı'na, Hükümetine, Meclisine, iradesine, hukukuna ve anayasasına sahip çıkan 79 milyon vatandaşımızın onurlu mücadelesiyle sağlanmıştır." diye konuştu.

MGK'nın aldığı tavsiye kararı doğrultusunda Hükümetin, 15 Temmuz 2016'yı Demokrasi ve Özgürlükler Günü ilan ve tatil etmeye karar verdiğini ve bu çerçevede de bir kanun teklifinin imzaya açıldığını anlatan Bozdağ, 15 Temmuz gecesi Meclis'te sergilenen birlikteliğin, bu kanun teklifinin yasalaşması süresince de sergileneceğine inandığını belirtti.

"ZAMAN BASKISI OLMADAN ATILACAK ADIMLAR"

OHAL'in üç aylık süreyle ilan edildiğini hatırlatan Bozdağ, o zaman, bu üç ayın yeteceğini, belki üç ayı tamamen kullanmadan da amacına ulaştığı zaman olağanüstü halin kaldırılabileceğini ifade ettiklerini söyledi. Ancak gelinen noktada üç ay daha uzatma ihtiyacının ortaya çıktığını dile getiren Bozdağ, şunları kaydetti:

"Çünkü karşı karşıya olduğumuz güvenlik tehdidi ve sorununun yapısı, büyüklüğü, çetrefilliği ve ortaya koyduğu çalışma anlayışı nedeniyle bu yapının tasfiyesi devlet için, ulusal güvenliğimiz için tehlike ve tehdit olmaktan tamamen çıkarılması için yeni bir zamana ihtiyaç olduğu tartışmasızdır ve zaman baskısı olmadan atılacak adımların daha sağlıklı, daha doğru atılabilmesi açısından da buna ihtiyaç vardır. Kararların hızlı alınması ve etkin uygulanabilmesi, demokrasimizin, hukuk devleti ilkesinin vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin korunmasına yönelik karar ve tedbirlerin etkin şekilde uygulanmasının, devamlılığının sağlanabilmesi bakımından da ihtiyaç bulunmaktadır. Türkiye'de bir daha darbe teşebbüsünde bulunamayacak bir dönüşümün yaşanması bakımından ülke genelinde sağlanan huzur ve güven ortamının devamı ve başlatılan çalışmaların tamamlanabilmesi bakımından da buna ihtiyaç duyulmaktadır."

"KHK'LAR MECLİS'TE GÖRÜŞÜLECEKTİR"

Bu nedenle, MGK'nın tavsiye kararı aldığını ve Hükümetin bu tavsiye kararına uyarak 3 Ekim 2016 tarihli prensip kararıyla OHAL'in üç ay daha uzatılmasına ilişkin tezkereyi TBMM'ye sevk ettiğini kaydeden Bozdağ, buna ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Bozdağ, "Çünkü terörle etkin ve netice alıcı bir mücadele yapmak için çok hızlı karar almaya, alınan kararları etkin ve hızlı bir şekilde uygulamaya ihtiyacımız var. TBMM İçtüzüğü'ne göre Genel Kurulun çalışma usullerine baktığınız zaman, bu süreçte ihtiyaç duyulan çok acil kararların zamanında çıkmama, uygulanmama gibi riskleri nedeniyle doğabilecek zararları önlemek bakımından da buna ihtiyaç vardır. Zaten KHK'lar da TBMM'de ayrıca görüşülecek ve yasalaştırılacaktır." ifadelerini kullandı.

BALUKEN'İN GÜLEN HATIRLATMASI

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken'in, AK Parti Grup Başkanvekili olduğu dönemde, Fetullah Gülen'le ilgili yaptığı bir konuşmayı hatırlatması üzerine Bozdağ, şunları kaydetti:

"Ben o dönemde bu konuşmayı yaptım ve o konuşmayı inanarak o dönemde yaptım. Şimdi yaptığım konuşmaları da inanarak yapıyorum. Çünkü o dönemde Fetullahçı Terör Örgütü'nün böylesi bir terör örgütü, suç, ihanet şebekesi olduğuna dair benim bir bilgim yoktu. Ama şu anda çok net söylüyorum, Fetullahçı Terör Örgütü'nün ne zaman bir terör örgütü, bir suç örgütü, bir ihanet şebekesi olduğunu gördüm, ondan sonra çok net konuşuyorum. Dün, öbür gün olan laflarla yarışmak yerine ortaya çıkmış çirkin, büyük, kirli bir suç örgütü, terör örgütü var. 'Sen dün bunu dedin. Ben bunu dedim' diyerek bu örgütü kimse aklayamaz. Bununla mücadeleyi beraber yapmamız lazım."