BIST 9.717
DOLAR 32,57
EURO 34,97
ALTIN 2.444,80
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

HDP genel seçimlerde yüzde 10 barajını aşar mı?

MetroPOLL'ün başkanı Özer Sencar HDP'nin önümüzdeki genel seçimlerde yüzde 10 barajını aşıp aşamayacağını sorguladığı yazısında çarpıcı tespitlerde bulundu...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
HDP lideri Selahattin Demirtaş'ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 10'a dayanan oy oranıyla yaptığı patlamayı analiz eden Özer Sencar, HDP'nin genel seçimlerde yüzde 10 baraını aşıp aşamayacağı sorusuna yanıt verdi.

HDP YÜZDE 10 BARAJINI AŞABİLİR Mİ?

MetroPOLL Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi Başkanı Prodf. Özer Sencar, HDP'nin Demirtaş ile aldığı oyları sorguladığı yazısında yüzde 10'a dayanan başarının altında AK Parti'li Kürt seçmen ile CHP'li sol-sosyalist seçmenlerden gelen oyların yattığını vurguladı. Bu oyların HDP açısından yarı yarıya kalıcı hale gelebileceğini kaydeden Sencar yine de genel seçimlerde barajın aşılmasının zayıf bir ihtimal olduğunu savundu.

İşte Sencar'ın El Cezire Türk için kaleme aldığı yazısındaki ilgili bölüm:

Demirtaş'ın oyu seçime katılım oranından bağımsız olarak 950 bin artmıştır. Daha yüksek bir katılım oranında tepkileri nedeniyle sandığa gelmeyen sol oylardan bir miktar daha oy alması mümkündür. Ancak bu artışın çok fazla olmasını beklemiyorum. Etnik temele dayanan destek ve İhsanoğlu'na duyulan tepki nedeniyle alabileceği oyların büyük kısmını aldığını düşünüyorum.
Demirtaş'a verilen oyların büyük kısmı konjonktüreldir. AKP'den gelen Kürt oylarla CHP'den gelen tepkisel sol oyların milletvekili seçiminde büyük kısmının asıl partilerine döneceklerini düşünüyorum. Çünkü AKP'den gelen Kürt seçmenler muhafazakâr sağ seçmenlerdir ve sol-sosyal demokrat HDP'ye oy vermeleri beklenmez. CHP'den gelen tepkisel sol oyların çoğunluğunun da Türkiye partisi olma hedefine henüz ulaşamamış HDP'de kalmasını beklemek rasyonel bir yaklaşım olamayacaktır.

Dolayısıyla Demirtaş'a fazladan verilen yaklaşık bir milyon oyun çok büyük kısmının kalıcı olmasını beklemiyorum. Bu görüşü destekleyen veri ise HDP'nin parti olarak oyunun ne olduğudur? Selahattin Demirtaş'a desteğin yüzde 10 civarında olduğu Ağustos Türkiye'nin Nabzı araştırmamızda HDP'nin oy desteği kararsız ve cevapsızlar dağıtıldığında yüzde 7,6 seviyesinde kalmıştır. Dolayısıyla önümüzdeki milletvekili seçiminde HDP'nin seçime parti olarak girmesi durumunda yüzde 10 barajının altında kalma ihtimali yüksektir.

YAZININ TAMAMI İÇİN BURAYA TIKLAYIN...