BIST 9.872
DOLAR 32,48
EURO 34,84
ALTIN 2.451,97
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

HDP erken seçimde bakın neyi hedefliyor?

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, partisinin erken seçimde yüzde 20 bandını zorlamasını beklediklerini ifade etti.

Abone ol

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, partisinin 1 Kasım seçimlerindeki hedeflerine ilişkin açıklamasında "Yüzde 20 bandını zorlayan, Türkiye'de bir durum değişikliğine yol açabilecek bir oy oranına ulaşmayı hedefliyoruz. Ana muhalefetle sınırlamak istemiyoruz. Bugün sadece kendimizi ana muhalefet olmayla sınırlamıyoruz” diye konuştu.

DİHA'da yer alan habere göre, Yüksekdağ, partisinin il eş başkanları toplantısında, eş başkanların seçim hükümetinde yer almayacağını ve eş başkanlar olarak HDP'yi 1 Kasım seçimlere hazırlayacak kampanyanın birinci dereceden sorumluları olacaklarını belirterek, 1 Kasım seçimlerine ilişkin hedeflerini şu şekilde paylaştı:

"Yüzde 20 bandını zorlayan, Türkiye'de bir durum değişikliğine yol açabilecek bir oy oranına ulaşmayı hedefliyoruz. Ana muhalefetle sınırlamak istemiyoruz. Bugün sadece kendimizi ana muhalefet olmayla sınırlamıyoruz. Türkiye'de yönetimin ve yönetim yapısının demokratik bir şekilde değişebilmesi için sandıklardan demokratik bir iradenin de çıkması gerekir. HDP, Türkiye'deki bu değişimi sağlayacak siyasetin ta kendisidir. Bu nedenle yönetime aday olacak bir oy oranıyla çıkması gerekir. Rejim bir değişim süreci yaşıyor. Birileri rejimi faşizan bir şekilde değiştirmek istiyor. Böyle bir değişim mücadelesi var ama bir taraftan da Türkiye toplumu 7 Haziran'la birlikte bir değişim sürecine girmiş. 1 Kasım seçimleri de bu yürüyüşe güç vermiştir."

figen-yuksekdag.20150826164752.png 

Yüksekdağ, basına kapalı olarak yapılan toplantıya katılmadan önce gündeme ilişkin açıklamalarda bulunarak, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"TÜRKİYE ŞU AN DAYATILMIŞ BİR ŞEÇİMLE KARŞI KARŞIYA"

Seçim hükümeti tartışmalarına değinen Yüksekdağ, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dün yaptığı açıklamaların partilerine dönük dışlayıcı siyasetin sürdüğünün göstergesi olduğunu ifade ederek, "Bize dönük herhangi bir haber, çağrı gelmediği gibi HDP'yi seçim hükümetinin dışında tutma çabası değişik çevreler tarafından sürdürülüyor. Ama bu süre içerisinde ben inanıyorum bütün partilerin bu sorumluluğu ve aynı zamanda bu hakkı üstlenmesi ve sahip çıkması gerekir. Türkiye şu an dayatılmış bir seçimle karşı karşıya" dedi.

"ÖTEKİLEYİCİ VE DIŞLAYICI ÇABA"

Yüksekdağ, "Bu seçimlere gitmeyi Türkiye halkları istemedi. Siyasetin AKP dışındaki kurumları istemedi ama geride bıraktığımız dönemde bu seçimler Türkiye halklarına bizlere dayatıldı. Bu dayatılmış dönemde halkın iradesinin korunabilmesi bu geçici seçim hükümetinde yer alma bir sorumluluktur. Bu hakkın önünü kesmeye dönük fiili yaklaşımlar geliştiriliyor. Ötekileştirici ve dışlayıcı çaba ve yaklaşımlar HDP'ye dönük sürdürülüyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bütün itme çabalarına rağmen seçim hükümetinde yer alma tavrımızın Türkiye'yi krize boğan bir siyasete karşı bir çözüm duruşu olacağına inanıyorum" diye konuştu.

"TÜRKİYE KAOS'A SÜRÜKLENDİ"

"Sarayın müdahalesiyle Türkiye'deki partilere bir koalisyon kurdurulmadı" diyen Yüksekdağ, koalisyonla siyasi istikrarın sürdürülme ihtimali varken Türkiye'nin kaosa sürüklendiğini öne sürdü. Yüksekdağ, krizin ortadan kaldırılması için sorumluluk üstleneceklerini belirtti.