BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,74
ALTIN 2.436,02
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Haydi "Tazelenme"ye

Türkiye’de bir ilk olan Tazelenme Üniversitesi, İstanbul Kampüsü Nişantaşı Üniversitesi Maslak 1453 NeoTech Campus'te açıldı.

Abone ol

Bu üniversitenin öğrencilerinin amacı ne doktor, ne mühendis ne kaymakam ne de gazeteci olmak.. Onların amacı yılların verdiği yorgunluğu üzerlerinden atarak tazelenmek ve hayatın her alanına katkıda bulunmak.

Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü’nün kurucusu Prof. Dr. İsmail Tufan’ın uzun yıllardır yaşlanma üzerine yaptığı çalışmaların bir yansıması olarak hayata geçirdiği ve Türkiye’de bir ilk olan Tazelenme Üniversitesi, İstanbul Kampüsü Nişantaşı Üniversitesi Maslak 1453 NeoTech Campus'te açıldı.

Tazelenme Üniversitesi’nin açılış töreninde konuşan Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Hatipoğlu  projenin herkese büyük katkısı olacağını belirterek bunun heyecanını yaşadıklarını söyledi. Prof. Dr. Hatipoğlu, "Aslında biz 60 yaş üstüne genç ve orta yaş olarak bakmaya başladık. O yüzden de bir sonraki adımı görmeye başladığımızı düşünüyorum. Dolayısıyla orta yaşa hitap eden 'Tazelenme Üniversitesi' oluşturduğumuzu düşünüyorum" dedi. Prof. Dr. Hatipoğlu kendisinin Tazelenme Üniversitesinde ders vermekten büyük mutluluk duyacağını da belirtti.

Nişantaşı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhami Çolak da proje ile 60 yaş üstü vatandaşları yeniden sosyal hayata bağlayacaklarını söyledi. Çolak, "İmzaladığımız protokolle, 60 yaş ve üzeri insanlarımız üniversitemize gelerek 4 yıl boyunca belirli konularda dersleri alıp; 4 yıl sonunda bir belge ile buradan mezun olacaklar." dedi.

Prof. Dr. Çolak derslerin genel olarak 60 yaş üzeri insanların ihtiyaçlarına yönelik olacağını ve ilk etapta 35 öğrenci ile ders başı yapılacağını söyledi.

Projenin mimarı Prof. Dr. İsmail Tufan ise, Tazelenme Üniversitesi’nin topluma yeni mesajlar ileterek, yaşlanmada ömür boyu gelişme sağlanabileceğini belirti.

Prof. Dr. Tufan , "60+ Tazelenme Üniversitesi, ülkemiz ve gerontoloji açısından bir dönüm noktasıdır. 15 yıldan uzun süredir yürüttüğümüz GeroAtlas araştırmasının meyvelerini toplamaya başlıyoruz" dedi.

İLK DERS DÜNYACA ÜNLÜ ALZHEIMER UZMANINDAN

Konuşmaların ardından kürsüye dünyaca ünlü Yaşlanma ve Alzheimer Uzmanı Prof. Dr. Terence Seedsman’ı geldi. 60+ Tazelenme Üniversitesi'nde '21'inci yüzyılda yaşlanmaya kaleydoskoptan bakmak: Zorluklar, olasılıklar, yansımalar' başlıklı ilk dersi Avustralya Melbourne Victoria Üniversitesi'nden Prof. Dr. Terence Seedsman verdi.

Prof. Dr. Seedsman zihinsel ve fiziksel kayıpların yaşlılık için bir kural olmadığını ve zihinle bedenin birlikte çalışarak daha sağlıklı kalacağını söyledi. Prof. Dr. Seedsman “ Şimdi iyi yaşarsanız gelecekte de iyi yaşarsınız ve şuan hem olduğunuz en genç ve şu ana kadar ki de en yaşlı yaşınızdasınız, bunu bir düşünün.” dedi. 

Etkinlik sonunda Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Hatipoğlu, Prof. Dr. Terence Seedsman ve Prof. Dr. İsmail Tufan'a teşekkür plaketi takdim etti.