BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,75
ALTIN 2.439,48
HABER /  GÜNCEL

Habur davasında flaş karar

Bölücübaşı Öcalan'ın çağrısıyla Habur'dan giriş yapanların yargılandığı davada kritik bir karar çıktı.

Abone ol

Kuzey Irak'taki Kandil ve Mahmur kamplarından "demokratik açılım" kapsamında gelerek Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yapan 34 kişiden 10'u "Sayın Öcalan" savunması ve pişman olmadıklarını söyledikleri için tutuklandı.

Terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine 19 Aralık 2009'da Kandil ve Mahmur'dan Türkiye'ye giriş yapan gruptan 17 kişinin, haklarında "örgüt üyesi olmak, örgüt propagandası yapmak" suçlarından açılan dava sonucu bugün 5. ve 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına başlandı.

KİMLER DURUŞMAYI İZLEDİ?

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Nurettin Turgut, Mustafa Ayhan, Haci Surgun, Kamil Ökten, Hüseyin İpek, Fatma İzer ve Melekşah Soydan ile avukatları hazır bulundu. BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, BDP Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş, Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, Lice Belediye Başkanı Fikriye Aytin, Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, Türkiye Barış Meclisi üyeleri ile çok sayıda sivil toplum örgütü üyesi de duruşmayı izledi.

SANNIKLARDAN BAZILARNI KÜRTÇE SAVUNMA YAPTI

Sanıkları Diyarbakır Barosu'na kayıtlı yaklaşık 25 avukatın savunduğu duruşmada Fatma İzer ve Melekşah Soydan'ın Kürtçe verdikleri savunmaları tercüman aracılığıyla Türkçe'ye çevrildi.

PİŞMANLIK YASASINDAN FAYDALANMAK İSTEMEDİLER

Mahkemeye ortak savunma sunan sanıklar, Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine toplumsal barışa katkı sunmak amacıyla geldiklerini belirttiler. Hakimin "Örgüt içinde kaldığınız süre içerisinde yaptığınız faaliyetlerden dolayı pişmanlık duyuyor musunuz?" sorusuna sanıklar, "Pişman değiliz ve pişmanlık yasalarından faydalanmak istemiyoruz" cevabını verdi.

İLK ÖNCE 3 KİŞİ TUTUKLANDI

Savunmaların alınmasının ardından duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, Mahmur'dan gelen Nurettin Turgut ile Kandil'den gelen Mustafa Ayhan ve Hüseyin İpek'in "kaçma şüpheleri" olduğundan CMK'nın 100 ve 101. maddeleri uyarınca tutuklanmalarına, Haci Surgun, Kamil Ökten, Fatma İzer ve Melekşah Soydan'ın ise tutuksuz yargılanmalarının devamına karar verdi.

6. AĞIR CEZA'DA 7 KİŞİ TUTUKLANDI

6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya ise 10 sanıktan 7'si katıldı. Mahkeme heyeti 7 kişinin de tutuklanmalarına karar verirken, duruşmaya katılmayan 3 kişi hakkında görüldükleri yerde tutuklama kararı çıktı.