BIST 10.219
DOLAR 32,22
EURO 34,75
ALTIN 2.454,49
HABER /  GÜNCEL

Güneydoğu için ekonomi zirvesi

Ekonomi yönetimi, Güneydoğu Anadolu’da yapılacak ekonomik atılımın haritasını çıkartmak amacıyla toplandı.

Abone ol

Ekonominin Koordinasyonu’ndan Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren başkanlığında devletin ekonomik birimlerinin yöneticileri dün Diyarbakır’a çıkarma yaptı. Terörün önlenmesi planı kapsamında Güneydoğu Anadolu’da yapılacak ekonomik atılımın haritasını çıkartmak için toplanan ekonomi yönetimi Diyarbakır’da sivil toplum örgütleri temsilcileri ve yerel yöneticilerden bilgi aldı. Bu kapsamda Bölgesel Ekonomik Sosyal Konsey toplantısı da Diyarbakır’da dün yapıldı.

Ekren, “Buraya stratejiyi uygulayacak tüm karar alıcılarla birlikte geldik. Bölgede geleneksel sektörleri ve rekabet avantajı yaratacak politikaları tespit edeceğiz” dedi. Basına kapalı yapılan Konsey topantısında da “Diyarbakır’ın cazibe merkezi yapılabilmesi” üzerinde durulduğu öğrenildi.

DTP’li vekiller gelmedi

İMKB ve BDDK Başkanı’ndan Maliye ve DTP bürokratlarına kadar çok geniş bir katılım olan toplantıya tüm bölge milletvekilleri de davet edildi. Ancak DTP’li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in katıldığı toplantıya DTP’nin 4 milletvekili gelmedi.

Hedef enerji, organik tarım ve turizm olacak

*Ekren, bölgede “yenilenebilir enerji, organik tarım ve spesifik olarak tekstil ile turizm”in teşvik edilebileceğini belirtti.

*GAP’ın sulama yatırımlarının tamamlanacağını ifade eden Ekren, “Girişimci destekleme ve yönlendirme merkezi GAP çerçevesinde en fazla önem verilen konulardan biri” dedi.

*Bölgede kadın ve çocukların yeteneklerini geliştirmek, gelir sağlayıcı yetkinlik kazandırmak için projeler planlanıyor.

KATILIMCILAR NE DEDİ?

Halkın talepleri ilk kez doğrudan iletildi

Şeyhmuz Akbaş: (Güneydoğulu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu Başkanı) Toplantı son derece etkili ve verimliydi. İlk kez halkın talepleri devletin muhataplarıyla doğrudan buluştu. Uzun vadede bu iş amacına ulaşır. Biz sınırın, kapatılmasının tartışıldığı sırada ’Bunu asla yapmayın’ aksine ’Sınır ticaret merkezleri kurulsun’ dedik.

Bankalar bile geldi, çok umut vericiydi

Mehmet Kaya: (Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı) Toplantı çok çok iyi oldu. Ortak sorunları ortaya koyduk. İlk kez bu kadar net ve somut tartışıldı. GAP’ın sulama kanallarının en azından bölüm bölüm bitirilmesini istedik. Bankaların yöneticileri buradaydı. Tüm sorunlarımızı anlattık. Onlar da sorunları çözeceklerini söyledi. Toplantı çok umut vericiydi.

Bu kadar bürokratı hiç birarada görmedik

Raif Türk: (Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı)

Bu toplantı beklentilerin üzerinde ilgi gördü. Hiç bu kadar çok bürokratı masada görmemiştik. Bütün karar vericiler ve uygulayıcılar bakan ile birlikte masadaydı. Bu toplantı çözüm üretimi konusunda çok umut vericiydi. Sorunlar da çok net ortaya konuldu.