BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,91
ALTIN 2.437,09
HABER /  GÜNCEL

Gülen'e karşı nefret suçu tescillendi

Protestan Kur'an adlı kitabın yazarı Ergenekon sanığı Muammer Karabulut’a verilen cezanın gerekçesi belli oldu.

Abone ol

Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Protestan Kur'an adlı kitabıyla Ergenekon Karabulut’un Gülen’e karşı nefret suçu işlediğine hükmetti.

Mahkeme suçların nefret saiki ile işlenmesi halinde ifade özgürlüğünün korunmaması gerektiğinin altını çizdi.

‘Protestan Kur’an’ adlı kitabında Fethullah Gülen Hocaefendi’ye hakaret ettiği gerekçesiyle 1 yıl hapis cezasına çarptırılan Ergenekon sanığı Muammer Karabulut hakkındaki gerekçeli karar tamamlandı.

Mahkemenin gerekçeli kararının ayrıntıları Zaman gazetesinde yer aldı. Metin Arslan imzalı Türk Ceza Kanunu’nda bu suçun karşılığının bulunmaması sebebiyle ‘hakaret’ten ceza verildiği belirtildi.

"KANLA BESLENEN PARA İMPARATORLUĞUNUN KİRLİ DÜZENİ"

Mahkeme, gerekçeli kararında Karabulut’un Gülen Hocaefendi’yi, “İslam dinini ve Kur’an’ı protesto ederek değiştiren, bunu da kanla beslenen para imparatorluğunun kirli düzenini biraz daha yaşatabilmek amacıyla yapan bir kişi olarak göstermeye çalıştığını” kaydetti. Bu çabayı nefret suçu saydı ve davanın, ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceğine hükmetti. 

TOPLUMSAL KESİMLER ENDİŞE İÇİNE DÜŞÜRÜLÜYOR

Mahkeme nefret suçunun, “Bir kişiye veya gruba karşı din, dil, ırk, milliyet, etnik köken, cinsiyet, felsefi ya da siyasal inanç ve cinsel tercihler gibi önyargı doğurabilecek nedenlerden ötürü düşmanlığa dayalı olarak işlenen suçlar” olarak tanımlandığına dikkat çekti. Kararda, “Sadece bireysel zarar vermekle kalmayıp aynı zamanda çeşitli toplumsal kesimlere mensup kimseleri endişe içine düşürmeleri yüzünden bu suçlarla mücadele edilmesi gerektiği genel kabul gören bir yaklaşım haline gelmiştir.” denildi.