BIST 9.909
DOLAR 32,47
EURO 34,70
ALTIN 2.436,92
HABER /  GÜNCEL

Guinnes için 1100 kişilik çocuk korosu

Ankara'da bir müzik okulu Guinnes Rekorlar Kitabı'na girmek için 11 kişilik çocuk korosu oluşturdu.

Abone ol

Ankara'da faaliyet gösteren Çağlar Müzik Kursu ve Çankaya Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle bin 100 kişilik çocuk korosu oluşturuldu. Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeyi amaçlayan koro, 23 Nisanda vereceği konserin hazırlıklarına başladı.

Çağlar Müzik Kursu Genel Yayın Yönetmeni Ergün Çağlar, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, Eylül ayında Çankaya Milli Eğitim Müdürü Haluk Saydan ile projeyi hayata geçirmek üzere çalışma başlattıklarını söyledi.

Bu kapsamda Ekim ayı sonunda 400 kişilik birinci sınav başvurusundan sonra 280 çocuğun seçildiğini anlatan Çağlar, grup elemelerini tamamladıklarını koronun çalışmalarına başladığını bildirdi.

Proje ile Guinnes Rekorlar Kitabına girmeyi amaçladıklarını ifade eden Çağlar, ''Şu anda 900 kişiye ulaştık. Konser gününe kadar sayımız bin 100 olacak. Projenin önemli bir adımı da Çankaya Milli Eğitim Müdürlüğü ile bir çocuk orkestrası kuracak olmamız'' dedi.

Koronun 23 Nisanda konser vereceğini, bu tarihi özellikle seçtiklerini anlatan Çağlar, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Çocuklar, 23 Nisanda söylesin, çalsın istiyoruz. Daha renkli bir hafta olacak. Bu haftada çocukların yaptığı güzel çalışmalar çıksın istiyoruz. Başka projelerimiz de var örneğin, çocuk solistler projemiz...Profesyonel oda orkestralarının yanında amatör çocukları solist olarak çıkarıyoruz. Amacımız çocuklara klasik müziği sevdirmek, yaygınlaştırmak. Ne kadar çocuk kazanırsak başarılı olacağımızı düşünüyorum.''

''ORKESTRA DA ÇOCUKLARDAN OLUŞACAK''

Konserde koristlerin yanı sıra orkestranın da çocuklardan oluşacağını anlatan Çağlar, ''80 kişilik orkestra grubumuzun hepsi çocuklardan oluşuyor. Konseri şu anda nerede vereceğimiz belirlenmedi, büyük bir yer olacak elbette. Ön çalışmalarımızı bitirelim daha sonra yer konusuna bakacağız'' diye konuştu.

Çalışmayı geleneksel hale getirmeyi düşündüklerini ifade eden Çağlar, ilk projenin başarısından sonra sayıyı artırarak devam etmek istediklerini belirtti.
Ergün Çağlar, koroya katılmak için ciddi bir talep olduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Koroya katılabilmek için 8. sınıf son aslında ama lise birinci sınıfları da kabul edebiliyoruz. Çocuklar kadar anne ve babaları da özveri gösteriyor. Velilerimiz işlerinden çıkıyor koştura koştura çocuklarını getiriyorlar. Bu bize mutluluk veriyor. Bir de daha önce sahne sıkıntımız vardı. Artık çalışmalarımızı 1 yıl boyunca Alaeddin Çağlar konser ve tiyatro salonunda yapacağız bu konuda da sıkıntımız kalmadı. Koronun çalışmalarını öğrencileri gruplara ayırarak sürdüreceğiz.''

-KORONUN ELEMANLARI-

Maltepe Park'taki Alaeddin Çağlar konser ve tiyatro salonunda konser için provalara başlayan koronun elemanlarından Lara Deniz Morguez, 2 yıldır müzikle uğraştığını, keman çaldığını belirterek, koroda yer almaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Nilde Karakurt, müzik dinlemeyi çok sevdiğini, bunun için kursa katıldığını, 1 yıldır da keman çaldığını söyledi. Karakurt, koronun Guinnes Rekorlar Kitabı'na girmesinin kendisini çok sevindireceğini kaydetti.

Sıla Vuran da 7 yaşından bu yana müzikle uğraştığını, org, gitar ve keman çaldığını anlattı. Koronun çalışmalarının zevkli olduğunu belirten Vuran, büyüdüğünde müzisyen olmak istediğini söyledi.

Kursa 2 yıldır devam eden Irmak Özel ise müziğin beyni geliştirdiğini, bu sayede derslerinde daha başarılı olduğunu belirterek, ''Keman da çalıyorum ama koroda solist olarak yer alacağım. Konser için heyecanlıyım'' dedi.

ÇAĞLAR MÜZİK KURSU

Alaeddin Çağlar tarafından 1990 yılında kurulan Çağlar Müzik Kursu MEB'e bağlı olarak faaliyet gösteriyor. Kurs, Opera eski genel müzik direktörlerinden şef Naci Özgüç, Bujor Hoinic, ODTÜ senfoni orkestrası şefi Umut Asil gibi Türkiye'nin önemli şefleriyle, opera solist sanatçıları Şenol Talınlı, Esin Talınlı, Tuncay Kurtoğlu, Hosrov Emiri, opera konzertmaisteri Tayfun Bozok gibi ünlü sanatçılarla bu yıl sezon sonuna kadar 82 konsere imza attı.

Yıl içinde 40-60 arası tiyatro ve konser etkinliği yapan kurs, 2007 yılından itibaren Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile klasik batı müziği çalgılarıyla eser seslendirme yarışması düzenliyor.

Kurs bünyesinde, ''Çağlar Senfoni Orkestrası'', ''Çağlar Oda Orkestrası'', ''Çağlar Klasik Gitar Topluluğu'', ''Çağlar Çocuk Tiyatrosu'' bulunuyor.