BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,76
ALTIN 2.442,01
HABER /  SEÇİM  /  YEREL SEÇİMLER 2019

Gözler İstanbul'daki başkanlık seçiminde CHP sürpriz yapar mı?

Kadir Topbaş'ın istifasının ardından gözler İBB'de bugün yapılacak olan başkanlık seçimine çevrildi. AK Parti'nin adayı henüz kesinleşmezken, CHP'nin adayı belli oldu. CHP'nin adayının başkan olabilmesi için 309 üyeli mecliste AK Parti'den 29 oy alması gerekecek.

Abone ol

İBB Başkanlığı görevinden istifa eden Kadir Topbaş’ın yerine geçecek isim, bugün belli olacak. 309 üyeli İBB Meclisi, AK Parti ve CHP’nin adaylarını oylayacak. Kazanan isim, partisini İstanbul’da 2019 yerel seçimine taşıyacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı görevini 3 dönemdir yürüten Kadir Topbaş’ın geçen cuma açıkladığı istifa kararı, siyaset kulisleri ve kamuoyunun gündemine oturdu. 2019 seçimlerine 1.5 yıl kala gerçekleşen istifanın ardından, gözler İBB Meclisi tarafından yapılacak seçime çevrildi. İstanbullularla birlikte tüm Türkiye’nin gözü kulağı, bugün İstanbul’u yerel seçimlere taşıyacak yeni başkanı seçecek İBB Meclisi’nde olacak. Gazete Habertürk'ten İsmail Bölükbaş'ın haberine göre meclis saat 13.00’te toplanacak.

İstanbul yeni belediye başkanı kim? İşte bomba isimler

Oylama ise saat 15.00’te başlayacak. İstanbul’un yeni başkanını seçecek İBB Meclisi’nde toplam 309 üye var. Bu üyelerin 179’u AK Partili, 127’si CHP’li, 2’si MHP’li, 1’i de bağımsız. Mecliste yapılacak oylamada ilk turda başkanın belirlenmesi için aday olan isme 207 oy çıkması gerekiyor. Ancak çoğunluğu elinde bulunduran AK Parti’nin üye sayısı bu rakama ulaşmıyor. Eğer CHP veya AK Parti’den biri ilk turda birbirlerinin adayına destek vermezse, yeni başkan salt çoğunluk oyun aranacağı (156 oy) üçüncü turda belirlenecek. Seçimde CHP’nin 29 oy hedefi de var. Zayıf bir ihtimal olsa da AK Parti'deki oylarının peşinde olan CHP, bu sayede kendi adayının seçilmesini amaçlıyor.

Başkanlık yarışında ismi kesin olarak telaffuz edilen isim CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu. AK Parti adayının ismi ise seçimden hemen öncesine kadar sürpriz olarak kalacağı benziyor.