BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

İstanbul yeni belediye başkanı kim? İşte bomba isimler

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı kim oldu sorusu bugün saat 15.00'te yanıt buluyor. İBB başkan adayı CHP'den Ekrem İmamoğlu oldu. AK Parti adaylığı için kulislere düşen 4 isimden biri Mevlüt Uysal. Peki seçilmek için ne kadar oy gerekiyor.

Abone ol

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden istifa eden Kadir Topbaş’ın yerine geçecek isim, bugün belli olacak. 309 üyeli İBB Meclisi, AK Parti ve CHP’nin adaylarını oylayacak. Kazanan isim, partisini İstanbul’da 2019 yerel seçimine taşıyacak. CHP başkanlık için Ekrem İmamoğlu ismini açıklarken, AK Parti'nin belediye başkanı adayının Mevlüt Uysal olacağı söyleniyor. AK Parti henüz resmen bu ismi açıklamış değil. Peki belediye başkanı seçimi nasıl yapılıyor ne kadar oy gerekiyor? 

İstanbullularla birlikte tüm Türkiye’nin gözü kulağı, bugün İstanbul’u yerel seçimlere taşıyacak yeni başkanı seçecek İBB Meclisi’nde olacak. İBB Meclisi saat 13.00’te toplanacak. Oylama ise saat 15.00’te başlayacak. İstanbul’un yeni başkanını seçecek İBB Meclisi’nde toplam 309 üye var. Bu üyelerin 179’u AK Partili, 127’si CHP’li, 2’si MHP’li, 1’i de bağımsız.

İBB başkanı için ne kadar oy gerekiyor?
Mecliste yapılacak oylamada ilk turda başkanın belirlenmesi için aday olan isme 207 oy çıkması gerekiyor. Ancak çoğunluğu elinde bulunduran AK Parti’nin üye sayısı bu rakama ulaşmıyor. Eğer CHP veya AK Parti’den biri ilk turda birbirlerinin adayına destek vermezse, yeni başkan salt çoğunluk oyun aranacağı (156 oy) üçüncü turda belirlenecek. Seçimde CHP’nin 29 oy hedefi de var. Zayıf bir ihtimal olsa da AK Parti'deki oyların peşinde olan CHP, bu sayede kendi adayının seçilmesini amaçlıyor.

CHP İBB başkan adayı kim?: Başkanlık yarışında ismi kesin olarak telaffuz edilen isim CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu.

AK PARTİ 14:00'TE AÇIKLAYACAK

CHP adayını günler öncesinden açıklarken AK Parti'nin adayının kim olacağı merak konusu. AK Parti adayını bugün saat 14:00'te açıklayacak.

AK Parti adayı kim olacak? : AK Parti adayının ismi seçimden hemen öncesine kadar sürpriz olarak kalacağı benziyor. Kulislerde Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal'ın aday gösterileceği bilgisi bulunuyor.

Beyoğlu’nda 3 dönemdir belediye başkanlığı yapan Ahmet Misbah Demircan, olası adaylardan. 1967 İstanbul Kasımpaşa doğumlu Demircan, kültür-sanat ve turizm konularını Beyoğlu’nu geliştirecek ana endüstriler olarak belirleyip bu vizyon için özel projeler geliştirdi.

3 dönemdir Fatih’te belediye başkanı seçilen Mustafa Demir ise 1959 Diyarbakır Dicle doğumlu. Kentsel yenileme, eğitim, bilişim, tarihi eserlerin restorasyonu, sosyal belediyecilik gibi birçok alanda projelere imza atan Demir, ‘marka ve akıllı şehir’ oluşturma yönünde çalışmalar geliştiriyor.

2 dönemdir Esenler Belediye Başkanı olan Mehmet Tevfik Göksu da 1966 Adıyaman Gölbaşı doğumlu. Göksu, kentsel dönüşüm ve kültürel projeleriyle ilçenin çehresini değiştirdi.

Mevlüt Uysal aslen nereli eşi Hatice Uysal kimdir?

Ekrem İmamoğlu nereli eşi Dilek İmamoğlu kimdir?