BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Gökyüzünde tarihi rekor denemesinde gecikme

Hava koşulları yüzünden yaşanan geçikmeden sonra Avusturyalı Felix Baumgartner ses hızına araçsız ulaşan ilk insan olmak için 36,5 kilometre yükseklikten yeryüzüne deneme atlayışı yapmaya hazırlanıyor.

Abone ol

Ses hızına araçsız ulaşan ilk insan olmayı hedefleyen Avusturyalı Felix Baumgartner'ın planları hava koşulları yüzünden gecikti.

Ölüme meydan okuyan Baumgartner'ın yeryüzünden 36,5 kilometre yükseklikten atlama projesini bir aşamada tehlikeye sokan şiddetli rüzgar daha sonra hafifledi ve ekipler hava dalışçısını gözkyüzüne taşıyacak özel balonu yaymaya başladı.

Balonun şişirilip Baumgartner'in atlamayı planladığı noktaya kadar çıkması 2 saat dolayında bir zaman alacak.

Atlama denemesi New Mexico'da Roswell'in üzerinde yapılacak.

Felix Baumgartner kimdir?

Felix Baumgartner bir hava dalışçısı... Çok büyük yüksekliklerden yeryüzüne serbest düşüş yapıyor.

Televizyonlarda ya da fotoğraflarda görenler hatırlayacaktır; havada elele tutuşup çember oluşturanlar da bu hava dalışçıları.

Ancak Baumgartner'in diğer hava dalışçılarından bir farkı var. Normalin çok üzerinde olduğu anlaşılan bir yükseklikten atlamayı planlıyor.

Onun için de, söz konusu yükseklikteki hava koşullarına uygun, havasızlığa karşı kendisini koruyabilecek giysiler giyiyor.

Bunca yükseklikten atlayınca belli bir aşamada ses hızına ulaşacağı tahmin ediliyor; en azından rekor denemesi bunun için yapılıyor.

BBC bilim muhabiri Jonathan Amos'a göre, bu irtifada sürtünme neredeyse sıfır olduğundan, Baumgartner'in 40 saniye içinde saatte 1.110 kilometre hıza ulaşması bekleniyor.

Herşey planlandığı gibi giderse, paraşüt 10 dakika sonra açıldığında, hızlı düşüş çöle yumuşak inişin habercisi olacak.

43 yaşındaki maceraperest göze aldığı tehlikelerin farkında ancak buna benzer girişimleri daha önce de yaptı; gökdelenlerden atladı örneğin.

Atlayışın ya da dalışın yapılacağı yükseklikte hava basıncı normalin yüzde 2 seviyesinde bulunuyor ve bu seviyede oksijen tüpü ve desteği olmadan soluk almak mümkün değil.

Ölüm tehlikesi

Benzer girişimlerde bulunanlar hayatlarını kaybetti.

Baumgartner "Birşeyler ters giderse tek yardımcım Tanrı olur; çünkü şansınız yaver gitmezse, basiretiniz bağlanırsa, yapacak birşey kalmıyor ve Tanrı'nın size yardımcı olmasını istemekten başka çareniz kalmıyor." diyor.

Hava dalışçıları arasında en yüksekten başarıyla atlama rekoru Amerikalı albay Joe Kittinger'a ait. 1960 yılının Ağustos ayında 31 kilometre 300 metre yükseklikteki balondan atlamıştı.

O atlayışı yapan emekli Albay Kittinger şimdi Baumgartner'in ekibinde bulunuyor. Yaklaşık 3 saat sürecek macerada Baukgartner ile telefon, telsiz bağlantısı üzerinden sadece bir kişi konuşacak:

52 yıl önce 31 küsur kilometreden serbest hava dalışı yapan Kittinger.