BIST 10.083
DOLAR 32,49
EURO 34,86
ALTIN 2.441,32
HABER /  DÜNYA

Merkel Yunanistan'ı umutlandırdı!

Angela Merkel, krizdeki Yunanistan'ın avroda kalmasını kendileri için önemli olduğunu söyledi.

Abone ol
Almanya Başbakanı Angela Merkel, ''Yunanistan'ın mali krizle mücadelede büyük yol kat ettiğini ancak aşılması gereken daha çok mesafe bulunduğunu'' söyledi.
 
Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras'ın daveti üzerine günübirlik ziyaret için Atina'ya gelen Merkel, Başbakan Samaras ve Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ile görüştü.
 
Samaras ile başbakanlık konutundaki görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Merkel, Yunanistan'ın zor bir dönemden geçtiğinin bilincinde olarak Atina'ya geldiğini belirtti.
 
Merkel,  Yunanistan'ın mali krizle mücadelede önemli adımlar attığını ancak daha yapması gereken çok şeyler bulunduğunu belirterek, ''Yapılması gereken daha çok şey var. Ancak bizler bu konuda rapor hazırlayacak olan Troyka'nın temsilcileri değiliz. Bizler, ikili konuları tamamlamamız lazım. Olumlu yönde gelişen ortak programları öne çıkarmalıyız'' dedi.
 
Avro kuşağı içerisinde güvenilirliğin yeniden tesis edilmesinin üye ülkelerin ortak çıkarı olduğunu ifade eden Merkel, ''Yunanistan, bütçenin sağlıklı bir konuma getirilmesinin yanı sıra Avrupa Kalkınma Bankası'nın katkılarıyla kalkınma konusunda da inisiyatifler üstlenmelidir. Yüksek kalkınma oranları başarmalıyız. Almanya iyi bir dost ve bir ortak olmak istiyor. Ortak bir para birimimiz var. Ve bu ortak ortamda biri iyi olmazsa diğeri de iyi olamaz. Bizim çıkarımız Yunanistan;ın iyiye gitmesidir'' dedi.
 
Merkel, gazetecilerin 31,5 milyar avroluk yardım diliminin serbest bırakılıp bırakılmayacağına ilişkin sorusu üzerine, bu taksitin daha yaz aylarında ödenmesi gerektiğini ancak bir taksitin ödenmesinin sorunu çözmeyeceğini söyledi.
 
Bu konuda zamana ihtiyaç bulunduğunu ifade eden Merkel, ''Bu taksit devletin işleyebilmesi için tamamen gerekli. Tünelin sonunda ışık görüyoruz. Ancak herkes diğer ortaklarına karşı olan yükümlülüklerini üstlenmelidir. Hedefimiz, tüm üye ülkelerin zorlukları aşmalarına yardımcı olarak rekabet düzeylerini arttırmaktır. Yunanistan'ın avroda kalmasını ümit ediyorum'' diye konuştu.
 
Samaras da konuşmasında, Yunanistan'ın üstlendiği yükümlülükleri yerine getireceğini ve avroda kalmayı sürdüreceğini bildirdi.
 
Yunanistan'ın bu konuda attığı adımlarla güvenilirliğini arttırdığını, Merkel'in ziyaretinin de bunun bir kanıtı olduğunu ifade eden Samaras, ülkenin daha çok para istemediğini sadece hedefleri tutturabilmek için fırsat tanınmasını beklediğini belirtti.
 
Bu arada Merkel'in Atina ziyaretine büyük önem veren Yunan medyası, Almanya Başbakanının Atina'ya para değil, mesaj ve nasihatler getirdiği yorumunda bulundu.