BIST 9.717
DOLAR 32,60
EURO 35,02
ALTIN 2.451,69
HABER /  GÜNCEL

Garner'ın ölümüne sebep olan polise federal soruşturma

New York kentinde siyah Eric Garner'ı gözaltına alırken boğularak ölmesine sebep olan polise takipsizlik kararı verilmiş ve karar, kalabalıklarca protesto edilmişti. Adalet Bakanı, polis memuru hakkında federal soruşturma başlatılacağını duyurdu.

Abone ol

ABD'de bir kişiye kelepçe takmak için yere yatırdıktan sonra yüzünü yere bastırıp, boğularak ölmesine neden olan polis memuru hakkındaki suçlamalar jüri tarafından düşürülmüş ve takipsizlik kararı verilmişti.

Adalet Bakanı Eric Holder bir açıklama yaparak, Bakanlığın "Eric Garner'ın sivil haklarının ihlal edilip edilmediğine dair federal soruşturma başlatacağını" söyledi.

Holder, "bağımsız, eksiksiz, adil ve hızlı bir soruşturma" sözü verdi.

Adalet Bakanı, yerel soruşturmada kullanılan tüm delillerin gözden geçirileceğini belirtti ve "Tüm hayatlar değerlidir, tüm hayatlar" şeklinde konuştu.

Polis memuru Daniel Pantaleo'nun hakkındaki takipsizlik kararı öfkeye neden olmuş, kalabalıklar New York sokaklarında eyleme başlamıştı.

Eylemlere de değinen bakan, jüri kararına karşı protestoların "barışçıl yöntemlerle yapılması" çağrısında bulundu.

Bakan ayrıca hukuk uygulayıcıları ile toplum arasında yıkılan güveni tamir etmek için bir yol aradığını söyledi.

'Nefes alamıyorum'

Takipsizlik kararı, Ferguson şehrinde siyah silahsız bir genci öldüren beyaz polis hakkındaki suçlamaların düşürülmesinden bir hafta sonra geldi.

Missouri eylaetine bağlı Ferguson'daki olayda suçlamaların düşürülmesi, ülke çapında eylemlerle protesto edilmişti.

Eric Garner'ın gözaltına alınırken öldüğü görüntüler internete düşmüştü. Görüntülerde Garner'ı gözaltına almak isteyen polis memurlarının onu yere yatırdığı görülüyor. Bu sırada polis memuru Pantaleo da, New York polisinin yasakladığı bir uygulama olmasına rağmen, kolunu Garner'ın boynuna doluyor.

Astım hastası Garner'ın görüntülerde birkaç defa "nefes alamıyorum" dediği duyuluyor.

Ancak Pantaleo, Garner'ın yüzünü yere bastırmaya devam ediyor.

Ardından Garner'ın yerde yatan cansız bedeni görüntülere yansıyor.

New York adli tıp yetkilisi Garner'ın ölümüne "göğsüne yapılan baskının ve kelepçeleme sırasında yüzüstü yatırılmasının neden olduğunu" söylemişti.

Yetkili, astım ve kalp hastalığının da ölümü kolaylaştırdığını belirtmişti.

Obama: Bu sorunu çözeceğim

Video, ülke çapında öfke yaratmış ve sert bir şekilde eleştirilmişti.

Fakat görüntülerin jüri tarafından kanıt olarak kabul edilmediği öğrenildi.

Ailenin avukatı Jonathon Moore, jürinin görüntüleri delil kabul etmemesini şaşkınlıkla karşıladığını söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama, "Azınlık toplumlarının hukukun kendilerine adil bir şekilde yaklaşmadığından endişelendikleri" yorumunda bulundu.

Obama, "Bu ülkede birine hukuk çerçevesinde eşit davranılmıyorsa, bu bir soruna işaret eder ve benim görevim bu sorunu çözmektir" dedi.

'Son nefesime kadar mücadele edeceğim'

Basın açıklaması yapan Eric Garner'ın eşi Esaw Garner, "Eşim için adalet aramakta kararlıyım. Çünkü o bu şekilde öldürülmemeliydi. Nefes aldığım sürece, sonuna kadar mücadele etmeye devam edeceğim" şekline konuştu.

Garner'ın kızı Erica Snipes ise BBC'ye yaptığı açıklamada "Söz konusu videoda bir insanın başka bir insana yapabileceği en korkunç şeyi görüyorsunuz. Bu kesinlikle doğru değil" dedi.

Aktivist Al Sharpton ise Washington'da 13 Aralık'ta yürüyüş çağrısı yaptı.

Polis memuru Pantaleo ise bir açıklama yayımlayarak, "Kimseye zarar vermek gibi bir niyetinin olmadığını" söyledi, Garner ve ailesi için dua ettiğini belirtti.

Pantaleo'nun avukatı, müvekkilinin yasaklanan uygulamaya başvurmadığını, polis memurlarına öğretilen bir yöntem kullandığını öne sürmüştü.