BIST 9.878
DOLAR 32,54
EURO 34,96
ALTIN 2.456,28
HABER /  GÜNCEL

Galatasaray Üniversitesi'ndeki yangın söndürüldü

Ortaköy'de bulunan Galatasaray Üniversitesi'nin tarihi ahşap binasında yangın çıktı. Yangın yaklaşık 4 saatte söndürülebildi.

Abone ol

İstanbul Ortaköy'deki Galatasaray Üniversitesi'nin tarihi binasında çıkan yangın yaklaşık 4 saat sonra kontrol altına alınabildi.

TSİ 19.30 sıralarında 3. kattaki derslikte başladığı tahmin edilen yangının, kısa sürede binayı sardığı bildiriliyor. Alevlerin neden olduğu yoğun duman bulutu, bölgeyi kapladı.

Anadolu Ajansı'nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden aktardığına göre, yangına 110 itfaiyeci ile 5 söndürme gemisi müdahale etti. 10 itfaiyeci dumandan etkilenerek olay yerinde tedavi altına alındı.

Yangının, çevredeki diğer tarihi binalara sıçramaması için büyük çaba sarf edildiği belirtiliyor.

Yangın sırasında binada bulunan Doç. Doktor Özlem Yüce, yangın anını canlı yayında NTV'ye anlatırken, "3. katta öğretim üyelerinin odaların bulunduğu katta, bir öğretim üyesinin odasından dumanlar yükseldiğini'' söyledi.

Yüce, dumanları görünce binayı tahliye ettiklerini, 5-6 dakika içerisinde itfaiye ekiplerinin geldiğini aktararak şöyle devam etti: "Soğutma çalışmaları yaptıklarını düşünürken, bina birden alev aldı. Tahmin edersiniz ki ahşap bina ve içerisinde kitaplar var. Binada bulunan az sayıdaki öğrenci de tahliye edildi. Panik yaşanmadı, düzgün bir şekilde tahliye işlemleri yapıldı. Yangının elektrik kontağından çıktığı tahmin ediliyor. Maalesef binamızın yanışını hüzünle izliyoruz."

Şüphe ve kaygılar dile getiriliyor

Resmi adı İbrahim Tevfik Efendi Sahilsarayı olan bina, Sultan Abdülaziz döneminde 1871 yılında inşa edildi.

Uzun yıllar Galatasaray Lisesi'nin kız bölümü dersliği ve yatakhanesi olarak kullanıldıktan sonra Galatasaray İlkokulu'na tahsis edilen bina, 1992 yılından bu yana Galatasaray Üniversitesi'ne ev sahipliği yapıyor.

Türk medyasındaki haberlerde, ara katları ahşap olan ve çatısında çökme meydana gelen binanın restorasyonunun mümkün olup olmadığı sorgulanıyor ve binlerce tarihi kitabın durumu hakkındaki endişeler dile getiriliyor.

Özellikle astronomik emlak değerine sahip olan Boğaziçi bölgesinde ve eski İstanbul yarımadasındaki tarihi binalarda çıkan yangınlar, kamuoyunda sık sık 'sabotaj' şüphesi uyandırıyor.

Son yangınla ilgili haberlerde de, Aralık ayında Kapalıçarşı'da ve 150 yıllık İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü binasında çıkan yangınlar hatırlatılıyor.