BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 34,92
ALTIN 2.443,45
HABER /  GÜNCEL

Fethullah Gülen'in yerine kim geçecek?

“Fethullah Gülen'e bir şey olursa, Hocaefendi’nin yerine kim geçecek?” Herkesin yanıtını merak ettiği sorunun muhtemel 3 yanıtı var.

Abone ol

Gülen cemaati, ya da kendi kullanmayı tercih ettikleri şekliyle Hizmet Hareketi için herkesin yanıtını merak ettiği bir soru gündemde.

Fethullah Gülen'den sonra Cemaatin başına kim geçecek? Milat yazarı İsa Tatlıcan, bu sorunun muhtemel 3 yanıtını yorumladı. Bir isim var ki en öne o çıkıyor...

Gülen Cemaati deyim yerindeyse dışarıdan bakanlar için kapalı bir kutu. Hizmet Hareketi ile ilişki içinde olan ve kamuoyu önünde kimi zaman Cemaat adına konuşan bazı isimler ise medyada yanlış bir şekilde Cemaatin sözcüsü olarak anılıyor.

KAMUOYUNUN GÖRDÜĞÜ İSİMLER

Zaman gazetesi yazarı Hüseyin Gülerce, bu isimlerin başında geliyor. Kendisi defalarca reddetmesine rağmen sık sık, "Cemaatin Sözcüsü" diye anılıyor medyada.

Cemaatin görünen yüzü olarak da bilinen Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil ve vakfın eski başkanı yazar Cemal Uşşak da isimleri sık sık "sözcü" diye anılanlardan.

Ancak, Hizmet Hareketine yakın olanların iyi bildiği gibi bu isimlerin hiç biri ne Cemaat'in sözcüsü, ne de Cemaatin karar alma mekanizmalarında yer alıyor. Doğal olarak da Gülen'in ardından Hareketin tepesine gelebilecek isimler değiller.

GÜLEN CEMAATİ'NİN TAYİN VE İSTİŞARE HEYETİ

Cemaatin karar alma mekanizmasında Gülen'in altında bir "tayin ve istişare heyeti" olduğu anlatılanlar arasında. Peki bu heyette kimler mi var?

Bu heyetin içinde yeralan isimler şöyle sıralanıyor: 

- Mustafa Özcan,

- Şerif Ali Tekalan,

- Mehmet Ali Şengül,

- İsmail Büyükçelebi,

- Erdoğan Tüzün,

- Abdullah Aymaz,

- Naci Tosun.

FETHULLAH GÜLEN'İN EMANETÇİSİ

Fethullah Gülen, 28 Şubat'ın ardından ABD’ye gittiği günlerde yerine vekil olarak, cemaatin “Samsunlu Hoca” olarak bildiği Mehmet Ali Şengül’ü bırakmıştı. Halen İstişare Heyetinde de yer alan Şengül, Gülen'in emanetçisi de olduğu için, Cemaatin başına geçebilir diyenler var. Ancak Cemaati yakından takip edenler Şengül'den daha güçlü bir isme işaret ediyor.

"İKİ DELİ BİR VELİ..."

Fethullah Gülen'in İzmir yıllarında “Ben bu cemaati iki deli ve bir veli ile kurdum” dediği sık terkarlanan bir bilgi. Bilenlerin anlattığına göre iki “deli”den biri Halit Esendir bir süre Zaman gazetesinde yöneticilik de yapmış,gazeteden uzaklaştırıldıktan sonra da Afganistan’a gönderilmişti.

İkinci “deli”ise İlhan İşbilen. İşbilen, AK Parti’den İzmir milletvekili seçilmişti ve bir dizi istifaya rağmen o istifa etmedi…

GÜLEN'İN VARİSİ O DENİLİYOR

Gülen'in Cemaati kurarken yanımdaydı dediği “veli” ise Abdullah Aymaz.

İmam Hatip Lisesi yıllarında, İzmir Kestane Pazarı Camii’nde Fethullah Gülen ile tanışan Aymaz, uzun yıllar Zaman gazetesinde yönetici olarak görev yaptı. “Saffet Senih” müstear ismiyle cemaatin en köklü yayın organı Sızıntı’nın da en eski yazarlarından. Mehtap TV’de ve Cihan Radyo’da Risale-i Nur sohbetlerine devam ediyor. Cemaat içinde en fazla kitabı olan isim. “Risale-i Nur’ları şerh etmek” gibi Nur Camiasında çok tartışma yaratan  konularda kitapları var.

Bilenlere göre Aymaz'ın büyük avantajı ise cemaati, cemaat kurumlarını ve cemaat okullarını yakından tanıyor olması. Bu güne dek Dünyanın dört bir köşesinde kurulmuş 1400 okulu ziyaret ettiği gibi o bölgedeki bürokratlarla da tanışma imkanı bulmuş.

Hizmet Hareketini yakından takip edenler, “Fethullah Gülen'in yerine kim geçecek?” sorusuna neredeyse tek cevap veriyor: “Abdullah Aymaz”