BIST 10.328
DOLAR 32,21
EURO 34,75
ALTIN 2.445,34
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Ev kadınlarına sigorta müjdesi

12 milyon ev kadınına müjdemiz var! Türkiye'de yaşayan ev kadınları isteğe bağlı sigorta primine yönelik teşvik sağlanacak.

Abone ol

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın başlattığı çalışma kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı destekliyle hazırlanan düzenleme Bakanlar Kurulu'na sunulmasının ardından bu alandaki çalışmalar hız kazandı.

12 MİLYON EV KADININA MÜJDE!

Hükümetin hazırladığı 2012- 2014 Ulusal İstihdam Stratejisi'nin en önemli ayağını ev kadınları oluşturdu. Türkiye'de yaşayan 12 milyon ev kadınının isteğe bağlı sigorta primine yönelik teşvik sağlanacak. Emeklilik ve diğer sosyal haklardan yararlanmaları için yasal düzenleme yapılacak. 

Ev kadınlarını meslek edindirmeye işgücüne katılımı artırmaya dönük atılacak adımlardab bazıları ise aşağıdaki gibidir.

Ev hizmetlerinde ve ev eksenli çalışan kadınların kayıtlı istihdama geçmeleri özendirilecek. İsteğe bağlı sigorta primlerine yönelik teşvik sağlanacak. Emeklilik diğer sosyal haklardan yararlanmaları için ILO sözleşmeleri dikkate alınarak yasal düzenleme yapılacak.

İller bazında yapılacak iş piyasası analizleri dikkate alınarak kadın istihdamında ön plana çıkan sektörler belirlenecek. Bu sektörlere yönelik işgücü yetiştirme kurslarına öncelik verilecek.

Evden iş yapanlara da emeklilik hakkına erişebilme imkanları geliştirilecek. 5510 sayılı Yasa ve buna bağlı kanunlara göre sigortalılara emekli aylığı bağlanabilmesi için belli bir sigortalılık süresi, prim gün sayısı ve yaş şartını yerine getirmeleri gerekiyor. İlgili mevzuatta düzenleme yapılacak.