BIST 9.831
DOLAR 32,58
EURO 35,04
ALTIN 2.460,10
HABER /  GÜNCEL

Euro Bölgesi İspanya'yı destekleme hazır

Euro Bölgesi Maliye Bakanları İspanya'nın bankacılık sektörü için 30 milyar euro kaynak verilebileceğini kararlaştırdı.

Abone ol

Euro Bölgesi Maliye Bakanları zordaki bankalarına yardımcı olması için İspanya'ya 30 milyar euro önermeyi kararlaştırdı.

Brüksel'de dokuz saat süren görüşme sonrasında açıklama yapan bakanlar paranın bu ay sonu itibarıyla hazır olacağını söyledi.

İspanya'nın bütçe açığının AB standardına çekilmesi için daha önce 2013 olarak tarihin de bir sene ertelenmesi kararlaştırıldı.

İspanya'da yaşanan gelişmelerin, banka krizi nedeniyle topyekün bir kurtarma paketi talep edileceği endişesine yol açıyor.

Euro Bölgesi ülkeleri Haziran ayında İspanya bankaları için 100 milyar euroluk yardım fonu oluşturmaya karar verdi.

Euro Bölgesi başkanı Jean-Claude Juncker, "Belli bankalar için belli koşullar getirileceğini ve genel hatlarıyla İspanya ekonomisi için denetlemenin sıkılaştırılacağını" söyledi.

Juncker "Belirlenen bu koşulların İspanya bankacılık sektöründe varlığı devam eden zayıf noktaların giderilmesine yol açacağına kanaat getirdik" dedi.

Euro Bölgesi İspanya'ya kamu maliyesini AB startlarına uydurması için adım atmaya çağırırken İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Cumartesi günü yaptığı açıklamada kamuda gelirin üzerindeki harcamaların yol açtığı açığı azaltmak için adımlar atacaklarını söyledi.

Avrupa İstikrar Mekanizması'na atama

İspanya ile ilgili kararın alındığı toplantıda, Avrupa İstikrar Mekanizması fonunun başına Almanya'dan Klaus Reglig'in getirilmesi kararlaştırıldı.

İstikrar Mekanizması, tam olarak önümüzdeki günlerde devreye girecek ve zordaki ekonomilere fon aktarılacak kaynağı oluşturacak.

Euro Bölgesi Maliye Bakanları ayrıca Juncker'i de yeniden Euro Bölgesi'nin başkanlığına seçti.