BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Liberaller'den İşçilere ‘Lord çağrısı’

İngiltere'de koalisyonun küçük ortağının eski lideri, Lordlar Kamarası'nın yapısını değiştirmek için İşçi Partisi'nden "tarihi destek" istedi.

Abone ol

Liberal Demokrat Parti'nin eski lideri Charles Kennedy, Lordlar Kamarası'nın yapısını değiştirmeyi öngören yasal düzenlemeyi desteklemesi için İşçi Partisi'ne çağrı yaptı.

Kennedy, çağrıyı bu sabah yayımlanan Guardian gazetesindeki makalesinde dile getirdi.

İngiltere'de vekiller bu akşam iki oylama ile Lordlar Kamarası'ndaki radikal reformun kaderini belirleyecek.

Yasa tasarısı Lordlar Kamarası'nın üye sayısının 450'ye indirilmesini ve üyelerinin büyük bölümünün seçimle belirlenmesini öngörüyor.

Lordlar Kamarası şu anki haliyle, ağırlıklı olarak, atanmışlardan oluşuyor.

Koalisyon'da sıkıntı

Yasa tasarısı, koalisyonun küçük ortağı Liberal Demokratların temel politika ürünü.

Parti lideri ve Başbakan Yardımcısı Nick Clegg dün parlamentoda yaptığı konuşmada, seçilmemişlerden oluşan Lordlar Kamarası'nın parlamenter düzende "kusurlu bir kurum" olarak belirdiğini söylemişti.

Muhafazakar Parti'de en az 70 kadar milletvekili yasa tasarısına karşı çıkıyor.

Oylama aritmetiği

Charles Kennedy'yi İşçi Partisi'ne çağrı yapmaya zorlayan durum, parlamentodaki Muhafazakar Parti grubunun bütün olarak destek vermemesinden kaynaklanıyor.

İşçi Parti'sinin tasarının olgunlaşması yönündeki kritik bir oylamada Liberalleri desteklemesi bekleniyor, ancak sorun tasarının görüşülmesi için belirlenecek takvimde başlıyor.

Tasarı, görüşme takvimi olarak, sürenin kısıtlanmasını beraberinde öneriyor.

İşçi Partisi buna karşı çıkarken, Guardian gazetesinin haberine göre, Liberal Parti de kısıtsız bir görüşme sürecinde Muhafazakar Partililerin tasarının ruhunu yok etmesinden endişe ediyor.

Lordlar Kamarası'nın geçmişi

Bugünkü durumda kraliyetin atadığı üyelerin yanında kilise temsilcilerinin de üye olduğu Lordlar Kamarası'nın kökü, toprak efendilerinin ve kilise liderlerinin de katıldığı Kral Konsülü'ne uzanıyor.

"Parlamento" sözcüğü ile bağlantılı olarak, 1236'ya gelindiğinde, bu toplantılara "parliaments (parlamentolar)" adı verilmeye başlanmıştı.

Susan Child'ın kaleme aldığı ve İngiltere parlamenter sisteminin anlatıldığı kitapta, Avam Hanesi'nin (Türkçe'de bugün artık Avam Kamarası deniyor) ayrı ilk toplantılarını 14'ncü yüzyılın sonuna gelindiğinde yapmaya başladığı belirtiliyor.

Lordlar Kamarası (iki kamaralı parlamentonun ikinci meclisi olarak) esas olarak yasalara rötuş yapılan bir yasama organı olarak öne çıkıyor.

Bu kamarada da iktidar ve muhalefet sıraları bulunuyor ve özgün kurallarıyla oylama yapılıyor.

Lordlardaki oylamalarla "evet" ya da "hayır" değil, "razı" ya da "razı değil" ifadeleri kullanılıyor.

İktidar ve muhalefet sıralarının arasında oturan ve fiziki konumlanmalarından da hareketle "arasıradakiler" olarak anılan üyelerden bazıları kendilerinin bağımsız olarak adlandırılmasını istiyor.