BIST 8.734
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.235,03
HABER /  POLİTİKA

Ertuğrul Günay'dan sarsıcı AK Parti iddiası

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, AK Parti'nin bölünmenin eşiğinde olduğunu öne sürdü.

Abone ol

Kültür ve Turizm eski Bakanı ve Bağımsız İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, dört eski bakanla ilgili Meclis'te yapılan Yüce Divan oylamasını değerlendirdi.

Kararın hukuki bir aklama olmadığını, iddiaların bu aşamada yargılanmasını önleyen siyasi çoğunluk kararı olduğunu aktaran Günay, AK Parti milletvekillerinden Yüce Divan lehinde oy kullananların sayısının fazlalığına dikkat çekti.

Günay, "AK Parti'de vicdani bir ayaklanmanın işaretlerini vermiş olan arkadaşlar yakın bir gelecekte partinin yönetimini ele geçiremeyeceğine göre buradan yeni bir siyasi hareketin çıkması, AK Parti'de bir ayrışma ve gerçekten hak siyaset oluşturmak için uğraşanların bir yol ayrımı kaçınılmaz görünmektedir" dedi.

AK PARTİ İÇİN İLK ADIM

Zaman gazetesinde yer alan habere göre, dört bakan için AK Parti ortalama 40-50 milletvekili fire vermiş ve bakanların Yüce Divan'a gitmesi yönünde oy kullanmıştı. Süreci değerlendiren Ertuğrul Günay, "Dün gece TBMM'de alınan karar hukuki bir aklama kararı değil, iddiaların bu aşamada yargılanmasını önleyen siyasi çoğunluk kararıdır. Oylamada, bütün baskılara rağmen iktidar grubunun 40'ı aşkın üyesinin yargılama yönünde tavır belirlemiş olması oldukça önemlidir. Muhalefet bloğu içinden fire verilmiş olabileceği de gözönünde tutulursa iktidardan yargılamaya desteğin daha da yüksek olduğu görülür. Bu olay AK Parti içinde siyasi, vicdani bir hesaplaşmanın ve partiyi bir kişiye diyet ödemekten kurtarma mücadelesinin ilk adımıdır" diye konuştu.

YOL AYRIMI KAÇINILMAZ GÖRÜNÜYOR

AK Parti'de yol ayrımının kaçınılmaz göründüğünü ifade eden Ertuğrul Günay, "AKP'de 17 Aralık'tan bu yana süren vicdani hesaplaşma, ilk kez bu oylamada su yüzüne çıktı. Bu sayı geçiştirilmeyecek, gözden kaçırılmayacak önemli bir sayı. Muhalefetin de fire vermiş olabileceği kuvvetle muhtemel. AKP'de yaşanan fire, üçüncü dönemi dolduran bazı milletvekillerinin bireysel veya bazı mütedeyyin milletvekillerinin olup bitenleri inançlarına sığdıramaması gibi bireysel nedenlerle izah edilemez. Bir süreden bu yana partinin çeşitli kademelerinde parti sözcülerinin veya asli kurucularının zaman zaman çeşitli platformlarda dillendirdikleri ama Sayın Erdoğan'ın hışmından çekinerek fazla ısrarlı olmadıkları görüşlerinin içeride ciddi biçimde yansıma bulmuş olduğunun işareti" dedi.

BUNUN AK PARTİ'DE BİR HESAPLAŞMAYA DÖNÜŞMESİ KAÇINILMAZ

Yaşanan durumun AK Parti'de bir hesaplaşmaya dönüşmesinin kaçınılmaz olduğuna değinen Günay, "Burada Yüce Divan oylamasında fire veren AKP'li isimleri tek tek tespit etmek çok da kolay olmadığı için oldukça geniş bir makul şüpheli listesi oluşturulacaktır. Bunların en başında da partinin en önde gelen bazı kurucularının isimleri bulunacaktır. İktidar partisi yönetimi de bunları bulmak için çalışacaktır ama bu tasfiyenin parti tabanında yansımaları olacaktır. Şu anda gördüğüm birinci ihtimal, bugün vicdani bir ayaklanmanın işaretlerini vermiş olan arkadaşlar yakın bir gelecekte partinin yönetimini ele geçiremeyeceğine göre buradan yeni bir siyasi hareketin çıkması, AKP'de bir ayrışma ve gerçekten hak siyaset oluşturmak için uğraşanların bir yol ayrımı kaçınılmaz görünmektedir. Bundan sonrası görelim Mevlam neyler, neylerse güzel eyler" dedi.