BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,57
ALTIN 2.499,09
HABER /  EKONOMİ

Davos Zirvesi'nde Erdoğan'dan sonra bir ilk

Kamuoyunda Davos Zirvesi olarak anılan Dünya Ekonomik Forumu bugün İsviçre'de başlıyor. Zirveye Başbakan Ahmet Davutoğlu da katılıyor.

Abone ol

Dünya Ekonomik Forumu bugün İsviçre'nin Davos kasabasında başlıyor.

Aralarında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da bulunduğu 40 devlet ve hükümet başkanının katılacağı forum, dünyanın önde gelen iş çevrelerini de bir araya getirecek. Türkiye 6 yıl sonra Başbakan seviyesinde Davos'ta temsil edilmiş olacak.

Devlet ve hükümet başkanları, iş dünyasının liderleri, sivil toplum kuruluşları ve önde gelen kurumların yöneticileri Davos'ta bir araya geliyor.

Davos toplantılarının bu yılki konusu "Yeni küresel şartlar."

Toplantılarda, petrol fiyatlarındaki hızlı düşüş, Çin'deki ekonomik yavaşlama, Paris saldırıları, siber güvenlik, Ebola ve Avrupa'daki ekonomik durum tartışılacak. Ortadoğu ve Ukrayna'daki çatışmalar da Davos'ta konuşulacak konular arasında. Davos'a 40'tan fazla ülkeden devlet ya da hükümet başkanı gidiyor.

davos-zirvesi-basliyor-ahmet-davutoglu-katiliyor.jpg 
TÜRKİYE ZİRVEYE 6 YIL SONRA BAŞBAKAN DÜZEYİNDE KATILIYOR

Türkiye ise "one minute" krizinden 6 yıl sonra Davos Zirvesi'ne Başbakan düzeyinde katılıyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün ''Türkiye'nin G20 vizyonu" başlıklı oturumda ana konuşmacı olacak.

Davos'ta Davutoğlu'na Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın yanı sıra, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız eşlik edecek.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ve Ukrayna Başkanı Petro Poroşenko da Davos'taki katılımcılar arasında olacak.

100 ülkeden 2 bin 500'den fazla katılımcının yer alacağı Davos toplantıları 24 Ocak'ta sona erecek.

 one-munite-krizi.jpg

İŞ DÜNYASI DAVOS'A ÇIKARMA YAPACAK

B20 Türkiye Yürütme Kurulu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk iş dünyasının önde gelen temsilcileriyle Davos Zirvesi'ne katılacak.

B20 Türkiye Görev Güçleri başkanlıklarını yürüten Güler Sabancı, Ferit Şahenk, Hüsnü Özyeğin ve Ali Koç da Hisarcıklıoğlu ile birlikte Davos'ta B20 Türkiye dönem başkanlığını anlatacak.

İKİ BÜYÜK ORGANİZASYONA EV SAHİPLİĞİ

Söz konusu zirvede, B20 Türkiye ve TOBB iki organizasyona ev sahipliği yapacak.

B20 ve World Economic Forum tarafından, 22 Ocak'ta düzenlenecek "G20 Gündeminin Geliştirilmesi" başlıklı oturumun açılışı Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından yapılacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu ise oturumun kapanış konuşmasını gerçekleştirecek. Oturumda, Türkiye dönem başkanlığının 2015 yılı öncelikleri ve gündemi ile B20 Türkiye'nin çalışmaları ele alınacak.

muhtar-kent.jpg 
COCA COLA CEO’SU MUHTAR KENT’E BÜYÜK GÖREV

B20 Türkiye kapsamında ilk defa G20 ülkelerinden en etkili ve güçlü işadamlarının katılımıyla "Uluslararası İş Dünyası Danışma Konseyi" oluşturuldu.

Başkanlığına, Coca Cola üst düzey yöneticisi Muhtar Kent'in seçildiği konsey, B20 Görev Güçleri'nin yıl içinde oluşturacakları önerileri ilk elden G20 hükümetlerine sunacak ve uygulamaya geçirilmelerini sağlayacak.