BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,74
ALTIN 2.439,48
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan bedelli askerlik pazarlığı

Başbakan Erdoğan, Yurtdışı Türkler Dayanışma Kurulu toplantısında bedelli askerlik konusunu gündeme getirdi.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Yurtdışı Türkler Dayanışma Kurulu toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, konuşma salonundaki katılımcılardan yurt dışında yaşayan vatandaşların dövizli bedelli askerlik ücretinin ne olması konusunda görüşlerini dinledi.

10 bin civarında gelen teklifleri yüksek bulan vatandaşlar Erdoğan'dan ücretin 5 bin civarında olması gerektiğini söyledi.

Erdoğan "Şimdi ben bedelli askerlikle ilgili düşüncelerinizi almak istiyorum. 6 ay askerlik yaparsa ne kaybedecek ne yapılacak onlar söylensin" dedi.

Konuşma salonundaki gelen talepler:

-Benim kanaatim 5 bin olsun
-Ben Avusturya'dan katılıyorum. 30 Sene gelemeyenler var ülkesinde. Avusturya'yı göz önünde tutarsak 3 bin 500 yapalım
Erdoğan: Hesaplara bakarsak siz hesap yapmıyorsunuz
-6 bin 500 ile 800 olsun
-Almanya'da işsiz gençlerimiz etkilenmekte. 38'ine geldiğinde vatandaşlıktan çıkmaması için 5 bin 100'ün azami rakamda tutulması gerekir. Bu insanları kaybetmeme açısından 5 bin 100 rakamı tekrar uygulanmalı.
- Belçika'dan geliyorum 5 bin civarı olsun
Erdoğan: Siz kusura bakmayın işsizlere yönelik düşünüyorsunuz. İş sahipleri ne yapacaklar? O işsizler temenni edelim de iş bulsunlar.
-Hollanda adına buradayım, şöyle bir rakam tespit ettik 6 bin- 6bin 500'ü geçmeyecek bir rakam olmalı
-Amerika'dan katılıyorum.Verebilecek olan 10 bin 15 bin versin ama işsiz olan 5 bin dolarla sınırlandırılmalı

Erdoğan'ın konuşmasına şöyle devam etti:

Biz belli bir birikimi eritmek için adım atıyoruz. Elde edilen gelir de Aile ve Sosyal Politikarlar Bakanlığı'nın şehit yakınlarına ve diğer yardıma muhtaç insanlara aktarılması sözkonusu. İşin bir de böyle bir boyutu var.

Silahlı Kuvvetler, biz yedek subaysız askerlik düşünemiyoruz diyorlar. Çünkü ciddi bir nitelikli asker ihtiyacı var. Mühendisi var, yabancı dili iyi olan var. Bunları merkezlerde karargahlarda kullanma durumu oluyor. Bizim yaklaşık 200 bin muvazzaf kadromuz var. Böyle bir muvazzaf kadromuz var.

Daha önce 10 bin avro ödeyenler var. Şimdi 5 bin avro ödeyen olursa daha önce fazla ödeyenler hukuken fazla ödemelerini geri alamıyor. Bu hukuki bir karar venim kararım değil tabii ki.